Cena zavisi od – nacije

0

Švajcarski mediji preneli su da su osiguravajuća društva podelila klijente na tri nacionalno-geografske zone. U prvoj su države severne Evrope, u koje spadaju Francuska, Švajcarska i Nemačka.

 

Klijenti podeljeni na nacionalno geografske zone
 

 

U drugoj su države južne Evrope (Italija, Španija, itd.) i uz njih Mađarska, Japan, Rusija i Australija. U trećoj grupi je "ostatak sveta" – među kojima se nalaze Srbija, Turska, Brazil, Tunis i Kina.

 

Cena osiguranja, dakle, zavisi od toga kojoj zoni pripadate. Ako je, na primer, muškarac rođen 1975, ima dozvolu B kategorije i nikada nije imao udes on će, ukoliko se nalazi u prvoj grupi, za osiguranje platiti 380 franaka godišnje, a ako je u drugoj – 439 franaka.

 

Međutim, ukoliko je isti klijent iz neke od zemalja iz treće grupe, cena osiguranja dostići će 710 franaka. To znači da će Nemac koji živi u Švajcarskoj platiti, 54 odsto manje od Turčina ili Srbina!
 

Nije jasno

Kako su osiguravajuća društva odredila ove nacionalno-geografske zone? Odgovor je: na osnovu svojih statistika, ali se ne zna o čemu je reč jer ti podaci spadaju u profesionalnu tajnu. Poslanik Hodgers obratio se pismeno vladi jer smatra da osiguravajuća društva zapravo vrše diskriminaciju nekih nacija, što izaziva sumnju da su cene zaista zasnovane isključivo na statistikama. "Nije, na primer, jasno na osnovu čega su državljani Katara ili ostrva Fidži svrstani u treću grupu s obzirom na to da ovih prvih u Švajcarskoj ima svega 37", pita se Hodgers.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here