Česi se plaše rata, hoće opet u vojsku

0

Česima se ne sviđa što se u njihovoj blizini ratuje
 

U anketi za Češki radio 46 odsto Čeha izrazilo je bojazan da će i Češka biti uvučena u neki od sadašnjih oružanih sukoba, dok 50 odsto veruje da to trenutno nije realna pretnja. Bojazni izazivaju pre svega sukob u Ukrajini i tenzije između Zapada i Rusije, mnogo manje akcije talibana u Avganistanu i islamista u Iraku, a tek za njima sukob Izraela i Palestinaca u Gazi.

 

"Bojazni da bi mogao da izbije neki rat širih razmera koji bi zahvatio i Češku, u velikoj meri su plod straha od sukoba na istoku Ukrajine u koji se uključuju NATO i Rusija, u najmanju ruku simbolično, na verbalnom nivou", kazao je Danijel Prokop iz agencija Medijan koja je sprovela najnoviju anketu.

 

Bojazni od toga da će biti uvučeni u rat kod Čeha su ojačale i glasovi da bi uz profesionalnu armiju trebalo obnoviti i obavezni vojni rok za mladiće, za šta se založilo 37 odsto anketiranih.

 

Procenat manje anketiranih, 36 odsto, veruje da bi obavezu služenja vojske trebalo uvoditi prema sadašnjim propisima – isključivo ako je ugrožena domovina, dok 23 odsto misli da bi armija trebalo da uvodi vojni rok onda kada nema dovoljno voljnih za profesionalnu armiju.

 

Češko Ministarstvo odbrane zatražiće ove jeseni od parlamenta da zakone izmeni tako da se omogući povremeno mirnodopsko uvođenje vojne obaveze u vreme kada su armiji potrebni rezervisti, iako nema trenutnih realnih pretnji sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here