Pixabay
Kivi

U zdravom organizmu, telo treba da proizvede sve digestivne enzime koji su mu potrebni.

Problemi sa probavom prouzrokuju brojne druge zdravstvene tegobe, koje mogu prerasti u hronična oboljenja kakvi su zadržavanja viška vode u organizmu, neprestana nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela. Ljudi koji imaju problema sa probavom najčešće nemaju dovoljno digestivnih enzima, pa prvo rešenje svojih tegoba mogu pronaći u konzumiranju hrane bogate enzimima.

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, među najboljima su određene sveže voćke. Konzumiranje osih namirnica u sirovom stanju je ključno za bolju probavu.

Ananas

Ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, veliki izvor enzima koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke, proteinske digestive enzime. Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugerišu da može pomoći kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju. Osim toga, ananas sadrži obilje vitamina C i brojnih drugih nutritijenata.

Avokado

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje podstiču rad metabolizma. Pored toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu. Najbitnije za bolju probavu je lipaza, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka sa visokim procentom masti. Osim toga, avokado može pomoći da se osećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba sa celijaklijom ili intolerancijom na gluten!

Kivi

Kivi se naziva super voćem jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima. Takođe je i dobar izvor vitamina E. Kivi je odličan za regulisanje probave jer sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein. Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati. Kivi pomaže u probavi i onih teško probavljivih protina, među kojima su kazein i sojin protein. Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Banane

Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrat kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane takođe sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela. Osim toga, njihovo delovanje je probiotsko i stimuliše rad creva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju creva i deluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here