pixabay.com

Iako frižider održava hranu svežom, neke namirnice ne bi trebalo čuvati u njemu jer mogu postati toksične.

Doktorka Dimpl Jangda, koja je specijalistkinja za zdravlje creva, na Instagramu je navela da su te namirnice beli luk, crni luk, đumbir i pirinač i otkrila razloge zbog čega je to tako, piše Index.hr.

Beli luk

Beli luk se može ubuđati ako ga držite u frižideru.

– Nikad nemojte držati beli luk u frižideru jer vrlo brzo počne da se stvara buđ, a buđ na belom luku zapravo se povezuje sa rakom – rekla je Jangda i savetovala da beli luk držimo na suvom i mračnom mestu.

– Beli luk ima nisku kiselost, što ga čini sklonim taloženju bakterije Clostridium botulinum, koja je jedan od krivaca za botulizam – upozorila je ona.

Crni luk

Crni luk je kultura koja je otporna na niske temperature.

– Kada luk stavite u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer i počinje da se stvara buđ. Mnogi ljudi prave ovu grešku. Preseku glavicu luka, polovinu iskoriste za pripremu jela, a drugu polovinu stave u frižider. Nemojte to raditi – apelovala je Jangda.

Đumbir

Poput belog i crnog luka, đumbir je osetljiv na buđ.

– Vrlo brzo počinje da se stvara buđ kada ga stavite u frižider, a to se povezuje sa otkazivanjem bubrega i jetre. Nemojte ga hladiti – upozorila je Jangda.

Pirinač

Pirinač se može čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata. Nekuvani pirinač može da sadrži spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu da uzrokuju trovanje hranom. Spore mogu da prežive kuvanje.

Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48ºC. U jelima poput pirinča bakterije mogu da proizvode toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, dijareje i stomačnih grčeva.

Simptomi mogu da se pojave nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča, zbog čega je potrebno odmah potražiti pomoć lekara. Iako je smrt retka posledica, nije isključena. Bacillus cereus može da raste u raznim namirnicama koje sadrže skrob, od pirinča do testenine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here