pexels.com
Prava radost

Planiranje trudnoće može biti proces koji traje ili onaj koji se odvija brže nego što se zamislilo, ali je krajnji ishod kroz rođenje deteta nešto neprocenjivo.

Osećanja, navike i stil života koji majka vodi pre začeća, tokom drugog stanja i nakon rođenja deteta jednako utiču na bebin razvoj.

Da bi se ceo taj proces olakšao, približio ženama i bolje razumeo danas postoje stručna savetovališta, lekari, informativni sajtovi, emisije i knjige u kojima se mogu naći korisni saveti za sve parove koji planiraju potomostvo i u vezi sa tim što je za taj proces i jednu od najvažnijih odluka u životu važno.

Mi ćemo u nastavku teksta izdovojiti samo nekoliko važnih zadataka koje buduća mama ima pred sobom, a lista mogućih zadataka može biti mnogo duža.

Sve počinje od testa za trudnoću

Planiranje trudnoće može se započetni samostalno ili uz podršku ginekologa ali je u oba slučaja preporučljiva saglasna volja oba partnera. Ona predstavlja preduslov za građenje kvalitetnog partnerskog i kasnijeg roditeljskog saveza.

Prava radost i uzbuđenje počinju sa pozitivnim testom za trudnoću. U vezi sa tim treba znati par stvari.

Test za trudnoću treba kupovati isključivo u apotekama i koristiti ga na pravilan način kako bi i rezultati bili relavantni. Predstavlja pouzdan i jednostavan način za utvrđivanje trudnoće ili njeno odsustvo.

Detektovanje porasta hormona Beta hCG je ključni element kod testa za trudnoću. Ako je on u porastu pojaviće će dve crvene linije i to znači da je došlo do začeća.

Pouzdanost dobijenih rezulatata na ovaj način je do 97% prema statističkim podacima.

Šta je sledeći korak?

Redovni pregledi i pridržavanje saveta lekara

Nakon što žena dobije rezultate o povećanju Beta hCG potrebno je da obavi pregled i posavetuje se sa izabranim ginekologom.

To treba da bude osoba od poverenja, stručnjak, koja će dati adekvatne savete, saslušati sve dileme koje par ima i uputiti ih na potrebne analize i preglede ukoliko je to potrebno.

Prvi ultrazvuk ginekolog će odraditi tek oko osme nedelje od začeća, ili kasnije. Ostali pregledi lekara specijalista, laboratorijske analize i praćenje stanja hormona radiće se po potrebi.

Krevetac za bebe kao ključno mesto za boravak novorođenčadi

Nakon što beba u stomaku nastavi da raste i približi se termin porođaja, roditelje čekaju novi zadaci koji se tiču organizacije prostora za njen boravak i negu. A prva stvar na tom spisku jeste krevetac za bebe.

Danas je dostupan širok asortiman modela i vrsta kada je krevetac za bebe u pitanju i svako može naći odgovarajući model u odnosu na prostorne mogućnosti, budžetska sredstva, kvalitet i slično.

Buduće mame treba da misle o tome da krevetac za bebe treba da predstavlja sigurno mesto za mališane gde će provoditi najviše vremena, pa je potrebno da on bude uredan, udoban, bezbedan i pristupačan za majku.

Opremljenost adekvatnim sredstvima za higijenu – vlažne maramice, kupke, prašak za veš i omekšiva

Od početka začeća pa sve do porođaja i nakon toga, veoma važnu stavku predstavlja i briga o ličnoj higijeni i higijeni novorođečeta.

Izbor adekvatnog praška za veš i omekšivača je važan zbog smanjenja mogućnosti za pojavu alergijskih reakcija. Upotreba tačno određenih kupki kako za mamu, tako i za novorođenče je takođe od velikog značaja za kožu.

A tokom celog tog procesa vlažne maramice su i te kako potrebne. Ako do tada nisu, onda je drugo stanje pravo vreme da počne da se misli o sastavu vlažnih maramica koje se koriste.

Posebno je važno koje vlažne maramice se koriste za dete jer je njegova koža osetljivija i mekša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here