EPA-EFE/JAMES ROSS NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
epa09521419 A healthcare worker preps a Covid19 vaccination at a pop-up Covid19 vaccination van in Epping, Melbourne, Australia, 13 October 2021. Neighbourhood vaccination clinics are being established at cafes, shops and gyms to ramp up COVID-19 inoculation coverage in Victorians. EPA-EFE/JAMES ROSS NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Prema najnovijim smernicama Australijskog savetodavnog tela za imunizaciju (ATAGI), još 1,5 miliona Australijanaca ispunjava uslove za četvrtu dozu vakcine protiv kovida.

Prema rečima privremene ministarke zdravlja Kejti Galaher, koja je ove nedelje dobila savet australijskog regulatornog tela, četvrta doza se sada preporučuje osobama sa hroničnim bolestima i licima s invaliditetom.

Četvrta doza biće dostupna od 30. maja za ljude koji su ranije na listi onih koji ispunjavaju uslove, kao što su: osobe starije od 65 godina, štićenici domova za stare, osobe sa ozbiljno oslabljenim imunitetom i starosedeoci Australije stariji od 50 godina.

– Za ljude koji nisu sigurni da da li spadaju u tu kategoriju preporuka je da to provere i da prime četvrtu dozu – rekla je ministarka Galaher i naglasila da problema sa snabdevanjem vakcinama protiv kovida nema.

Izmenjeni savet ATAGI-ja došao je uoči zime u kojoj se mnogi plaše da će grip pogoditi ranjivu populaciju, uporedo s novim talasom kovida.

Međutim, četvrta doza još nije bila savetovana za opštu populaciju.

Ova preporuka dolazi u isto vreme kada je Viktorija uputila poziv za besplatnu vakcinaciju protiv gripa, kako bi se rešila zaostala stopa vakcinacije u detinjstvu.

Naime, besplatne vakcine protiv gripa mogle bi da budu uvedene širom Viktorije, pošto se grip širi i stvara sve veći pritisak na državni zdravstveni sistem.

Upravo zbog pritiska je i Kvinslend obećao besplatne vakcine protiv ove bolesti za decu od šest godina i starije.

Prethodno je istraživanje pokazalo da 27 odsto roditelja u Viktoriji ne može da priušti vakcinu protiv gripa za svoju decu. Premijer ove australijske države Danijel Endruz je rekao da je vlada u pregovorima s Udruženjem farmaceuta i Australijskim udruženjem lekara, kako bi vakcine protiv gripa bile dostupne besplatno.

Međutim, nova studija pedijatara je utvrdila da nisu svi roditelji na istoj strani.

– Otkrili smo da će samo polovina australijske dece verovatno biti vakcinisana protiv gripa ove godine – rekla je direktorka Državnog istraživanja o zdravlju dece Kraljevske dečije bolnice, dr Antea Rouds.

Ova studija je otkrila da troškovi takođe mogu da budu prepreka za vakcinaciju i da predstavljaju razlog za zabrinutost svake treće porodice.

U Viktoriji je ove godine već zabeleženo blizu 12.000 slučajeva gripa, a vakcinacija je obavljena kod oko 12 odsto dece mlađe od pet godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here