comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Pripadnici bezbednosnih snaga Kosova mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske a to bi, prema rečima vojnog analitičara Vlada Radulovića, mogla biti oprema iz domena pešadijskog naoružanja i zaštitno balističke opreme, kao što su jurišne puške, panciri, ručni bacači granata…

U okviru Memoranduma o razumevanju, kosovski i hrvatski ministri odbrane dogovorili su primenu sporazuma u oblasti vojnih nabavki i vojno-tehničkoj sferi, što znači da je saradnja Hrvatske i Kosova sve bliža, navodi Radulović.

– Zagrebu je to više odraz simbolike da namerno rade na štetu Srbije, nego što ima iskrenu želju da pomognu Kosovske bezbednosne snage – tvrdi on.

Precizirajući o kom tačno oružju je reč, on objašnjava da zaštitno- balistička oprema podrazumeva pancire, šlemove, dok se pod pešadijskim naoružanjem, osim pušaka i pištolja, podrazumevaju i raketni i ručni bacači.

Jurišne puške, panciri, ručni bacači granata…

Što se tiče naoružanja, jedino što Hrvatska proizvodi, ističe on, tačnije njihova firma „HS Produkt“ jesu jurišne puške VHS-D i VHS-K i pištolj HS 2000 i to je jedino oružje koje Hrvatska kao svoj proizvod može prodati Kosovu.

– Suštinski, oni mogu da im prodaju od naoružanje sve iz „HS produkta“ jer oni imaju tu proizvodnu liniju pištolja i automatskih pušaka. Takođe, imaju i ručne bacače granata, što takođe mogu da im daju. U teoriji, postoji mogućnost da oni nabave i neke višecevne raketne bacače, ali suštinski to Kosovo ne bi smelo da ima – ističe Radulović.

Iz tog razloga, Radulović smatra da će se Hrvatska Kosovu dati samo opremu koja je u pešadijskom domenu.

Opasnost su borbena vozila koja su otpisana

– Drugi segment koji po nas može da bude veoma opasan jeste to da se Hrvatska odluči da deo nekih starijih sredstava koja su otpisana ili su u procesu otpisa, putem donacije ili na neki drugi način, da za pojačanje KBS-a – kaže Radulović.

Upitan da li možda misli na jugoslovensko borbeno vozilo BVP M-80 koje je Hrvatska modernizovala 1988. godine na osnovu iskustava rata u Iraku, a koje je ta potom zamenila oklopnim transporterom Bredli, koje je dobila od Amerikanaca, Radulović kaže:

– To je čista spekulacija jer ne mogu oni da odlučuju tek tako kome će to dati. Suštinski, tu je reč o starim BVP i pitanje je da li uopšte mogu da ih daju – napominje Radulović.

Amerika daje zadnju reč

Kako kaže, sve dok zemlje NATO pakta, pre svega Amerika, ne dozvole da Priština ima neko složenije ofanzivno naoružanje njega neće biti u KBS-u. Radulović takođe napominje da će se saradnja Kosova i Hrvatske intenzivirati u budućnosti još više.

Inače, Hrvatska, prema navodima medija u Zagrebu, za sada pregovara da KBS-u i kosovskoj policiji proda oko 600 i 700 kaciga koje proizvodi firma „Šestan-Buš“. Takođe se vode intenzivni razgovori oko prodaje čizama firme „Jelen“.

Hrvatska firma „KROKO“ je inače 2012. isporučila kosovskim bezbednosnim snagama 3.500 odela. Osim toga, pripadnici KBS se obučavaju u sklopu vojne saradnje Hrvatske i tzv. Kosova u vojnoj školi u Zagrebu.

4 COMMENTS

  1. Hrvatska i sama nema naoruzanje novijeg datuma, da nije bilo nato vojnika koji su obukli hrvatske uniforme, ne bi nikad porazili lovacko drustvo u kninu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here