Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan dočekao je u Palati naroda u Abu Dabiju Aleksandra Vučića uz 21 artiljerijski plotun i rečima: “Dobro došao u svoju drugu otadžbinu.” Srbija i UAE potom su potpisali čak devet sporazuma, među kojima je najvažniji o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Uoči zvaničnog dela posete, šeik Muhamed bin Zajed priredio je svečanu večeru u čast predsednika Vučića. Tokom tri sata dvojica državnika su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnim odnosima, ali i o drugim važnim temama, pri čemu su u fokusu bili energetika, vojna i ekonomska saradnja.

Vučić je naglasio da će za prevazilaženje energetske krize Srbiji značiti i sporazum potpisan sa Emiratima, ali i ukazao da nas sve očekuje i kriza hrane, za koju moramo da se pripremimo.

– Pričali smo o energetskoj krizi, nafti i gasu, odnosno kako da rešavamo taj problem, i to je jedan od razloga zašto smo obezbedili ovakvu vrstu podrške – rekao je Vučić.

– Bukvalno sada možemo da prodamo narednih 30 godina tri puta veću proizvodnju. Svi hoće da kupuju municiju, granate, rakete, bombe, sve što pravimo – rekao je Vučić.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u ponedeljak 12. septembra naći na kioscima.