Ukrajinski rat eskalirao je nakon što je Rusija prvi put u istoriji naoružanja ispalila hipersonične rakete. Na Zapadu, koji još nema ovo novo oružje i odbranu od njega, odmah su shvatili da je to poruka upućena NATO da se ne meša u sam rat, ni u budući mirovni sporazum.

Moskva je zvanično potvrdila da je hiperzvučnim raketama kinžal (nož krivog sečiva) uništila skladišta municije na zapadu Ukrajine, duž granica članica NATO. Reč je o raketi koja leti brzinom od 10 maha (oko 12.000 kilometara na sat). To je šest puta brže od bilo kog NATO projektila i što je mnogo bolnije za zapadnu alijansu od svake protivraketne odbrane. Tim pre što bojeva glava kinžala može da bude klasična ili atomska, pri čemu, na primer, mogu da budu uništene cele grupe brodova s nosačima aviona.

O ovom oružju vode se rasprave već četiri godine, od kada je Vladimir Putin objavio da je Rusija usvojila hiperzvučnu tehnologiju. On je tada SAD i NATO, koji su prethodno izašli iz skoro svih sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, upozorio da je krajnje vreme da se ponovo postigne dogovor o tome.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u utorak 22. marta naći na kioscima.