Čomić: Nezakonita i neustavna izjava ministra Vulina

0

Vulinova izjava "s one strane" primene zakona: Gordana Čomić
 

Čomićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je izjava Vulina "s one strane" primene Zakona o socijalnoj zaštiti, upitna sa stanovišta ustavnih prava i iznad svega u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu.

 

Vulin je pre nekoliko dana izjavio da je Vlada Srbije donela uredbu po kojoj će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da rade ili se obrazuju da bi ostvarili to pravo.

 

"Meni je potpuno jasno da su izjave date u nameri da se ukupan broj korisnika socijalne pomoći smanji. Način na koji je to učinio ministar je nedopustiv", rekla je Gordana Čomić, ističići da nadležne institucije nisu raspravljale o tome.


"Socijalna pomoć mora da se zaradi"

 

Ona je kazala da DS nema ništa protiv da se povede dijalog o tome da li je Zakon o socijalnoj zaštiti problem, ali je protiv da se nenadležne institucije bave opravdanošću nekoga da prima ili ne prima pomoć.

 

"Ako ima zloupotreba, ministar je onda odgovoran što nije sproveo kontrolu, ako želi da smanji broj korisnika, odgovoran je što to radi na nezakonit i neustavan način. Ako je Vlada donela odluku, to znači da je cela Vlada saglasna sa tim da ministar postupa nezakonito. Jedno pitanje ostaje nerešeno – da li za onog ko po naredbi Centra za socijalni rad treba da radi neki posao važi Zakon o radu, ko plaća za njega doprinos da li ima prava na prevoz, ko mu je poslodavac", pitala je Gordana Čomić.

 

Šta je Vulin hteo da kaže?

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da mu je izjava Vulina nerazumljiva i upitao Vladu Srbije zbog čega ne ukine socijalnu pomoć onima koji mogu da rade i privređuju i koji je primaju neopravdano.
"Ne možete s druge strane da terate ljude koji imaju 50, 60, 70 godina i primaju socijalnu pomoć i realno ne mogu da rade, pa zato primaju socijalnu pomoć, ne možete da terate majke sa dvoje, troje, četvoro, petoro dece da se doškolovavaju i da počnu da rade, a nema ko da im čuva decu ili nemaju prihode, pa zbog toga primaju socijalnu pomoć", istakao je Živković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here