Ćosić moli Tadića da spase “Prosvetu”

0

 Spasite "Prosvetu": Dobrica Ćosić
 

Sindikalne organizacije "Prosvete" su dostavile Tanjugu pismo Ćosića u kome on navodi da smatra da kao najstariji pisac "Prosvete", nema razloga da ubeđuje predsednika u nacionalnu i kulturnu neophodnost da se "Prosveta" spase od pljačke i od uništenja njenog ogromnog duhovnog i kulturnog fonda, jedinstvenog na Balkanu.

 

"Postoje realni uslovi i raspoloženje direktora ‘Službenog glasnika’, gospodina Slobodana Gavrilovića, da ‘Prosvetu’ pripoji ‘Službenom glasniku’ i pokrene sav njen zapostavljeni i uništeni potencijal", tvrdi Ćosić.

 

On navodi da bi "obnova ‘Prosvete’ za našu inače smalaksalu književnost danas bila od prvorazrednog kulturnog značaja, a ‘Službeni glasnik’ bi obnovio ne samo kapitalna izdanja ‘Prosvete’, nego bi obnovio i njenu celokupnu izdavačku delatnost iz 19. i 20. veka, koja zaslužuje da traje i u ovom našem 21. veku".

 

Ćosić moli predsednika Tadića da njegov apel ne razume kao "usku profesionalnu motivaciju, već kao kulturni i patriotski čin" na šta ga, kako navodi, obavezuje čitava njegova biografija.

 

"Zato Vas molim, da preko Agencije za privatizaciju pokrenete postupak raskidanja ugovora sa IPS Medijom d.o.o. sa odgovarajućim pravnim posledicama", stoji u Ćosićevom pismu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here