Rezultati desetogodišnjeg istraživanja međunarodnog tima naučnika pokazuju da je ljudska emisija ugljen-dioksida stoput viša od negativnog učinka na globalno otopljenje svih vulkana na svetu zajedno.

Vulkani pridonose emisiji CO2, no njihov udeo u tomu puno je manji od ljudskoga. Ukupna količina ugljen-dioksida koju emituju vulkani godišnje iznosi samo oko 0,3 do 0,4 gigatona, što je malen udeo u odnosu na 37 gigatona, koliko ga je samo tokom 2018. godine proizvela ljudska aktivnost, a to je oko stotinu puta manje od emisije koja je posledica ljudske aktivnosti.

– Klimatski skeptici često ističu da vulkanska aktivnost verovatno najviše zagađuje zrak te da je najodgovornija za emisiju CO2, no to jednostavno nije tacno – istice Mari Edmonds, profesorka vulkanologije i petrologije na Kembidžu.

U nizu studija objavljenih u časopisu Elements, tim od 500 naučnika okupljenih u sklopu grupe Deep Carbon Observatory (COD) detaljno opisuje kako se ugljenik skladišti, emituje i ponovno absorbira u prirodnim procesima ili ga stvaraju ljudi.

Oni tvrde da samo 0,2 posto zemaljskog ugljenika (oko 43 000 gigatona) nalazi iznad površine okeana, zemlje i atmosfere, a ostatak ili više od 1,85 milijardi gigatona pohranjen je u Zemljinoj kori, omotaču i jezgru.

Merenje prisutnosti odredenih izotopa ugljenika u uzorcima stena COD je ustanovio da je tokom 500 milijuna godina naš planet stotinama hiljadama godina uspevao regulisati razinu CO2, glavnoga staklenickog plina.

Izuzetak su “golemi poremecaji” ugljenikovog ciklusa, poput velikih vulkanskih erupcija ili uticaja meteorita koji su rezultirali izumiranjem dinosaura. Naučnici procenjuju da je meteorit koji je ubio tri cetvrtine života na Zemlji, ukljucujuci dinosaure pre 66 miliona godina, prouzrokovao emisiju od 425 do 1400 gigatona CO2.

No uticaj industrijske civilizacije sada uzima neusporediv danak.

– Kolicina ugljen-dioksida koji se ispuštena u atmosferu kao posledica ljudske aktivnosti, u poslednjih je deset do dvanaest godina proporcionalna ovakvim katastrofalnim promenama kakvi su se dogadali u Zemljinoj prošlosti – rekla je Edmonds.

Kaže da je Zemlja vec prošla kroz vece koncentracije CO2 nego što su ove današnje, no to je bilo u vreme golemih poremecaja. Upozorava da su nakon toga prošle hiljade godina potrebne da se dosegne ista razina.

-Klimatski skeptici uvek kažu da ce naša planeta uspeti da postigne ravnotežu. To je istina, no ne u vremenskom razdoblju relevantnom za ljude – zakljucili su naučnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here