wikipedia.org/Anicic

Hrvatska će se boriti za svoje susede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u Evropskoj uniji, poručio je ambasador te države u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, navodeći da je Crna Gora lider u tom procesu i da mora postati prva sledeća članica.

Grubišić je u Podgorici predstavio prioritete hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

– Hrvatska svoje članstvo ne želi da koristi samo za sebe, nego i za svoje susedstvo – istakao je Grubišić, preneo je portal RTCG.

Naveo je da će Hrvatska nastaviti da pomaže sve države u okruženju.

Hrvatska je predsedavanje Savetom EU preuzela 1. januara, a premijer Duško Marković je tom prilikom ocenio da Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pristupne pregovore, zbog čega, kako je rekao, “verujemo da izmene procesa ne bi trebalo da se primenjuju retroaktivno”.

– Crna Gora već pregovara po najstrožim kriterijumima koje je EU ikada imala u okviru politike proširenja i mi smo u takvim uslovima, sa relativno mladom administracijom, predvodnici evropske integracije – rekao je Marković.

Marković je rekao da Crna Gora razume situaciju u kojoj se nalazi Evropska unija.

– Iako nismo zagovornici “menjanja pravila u sred igre”, u određenoj meri, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i merljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pregovore, zbog čega verujemo da izmene procesa ne bi trebalo da se primenjuju retroaktivno – kazao je Marković.

1 COMMENT

  1. E ako Hrvatska to kaže, onda je to garant. Vidjela EU sta je napravila sa Hrvatima pa sad stopira sve osim Srba. A mi se samo šalimo. Nećemo mi kod njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here