Crnogorci protiv gej brakova

0

Profesorka međunarodnog prava i članica grupe koja je radila na izradi nacrta Ivana Jelić rekla je da bi se ta odredba mogla protumačiti kao osnova za mogućnost budućeg sklapanja istopolnih brakova, što nije u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.

 

Jelićeva je za podgoričke "Vijesti" izjavila da je ekspertska grupa napravila konačnu verziju Nacrta zakona o zabrani diskriminacije i u tekstu ugradila preporuke Venecijanske komisije.

 

Ivana Jelić je dodala da je Komisija zabrinuta što je postupak zaštite od diskriminacije poveren Kancelariji zaštitnika ljudskih prava.

 

Venecijanska komisija je nedavno, u mišljenju na Nacrt zakona o zabrani diskriminacije, dala veliki broj primedbi na taj dokument čije je usvajanje jedan od uslova za stavljanje Crne Gore na viznu "belu šengen listu".

 

Preporuke Venecijanske komisije odnosile su se u prvom redu na jačanje kapaciteta kancelarije zaštitnika ljudskih prava, ako vlada odluči da u konačnom rešenju ostane odredba prema kojoj će ombudsman obavljati institucionalnu zaštitu od diskriminacije.

 

U Venecijanskoj komisiji smatraju da bi tim poslom trebalo da se bavi posebna komisija ili posrednik, na čemu su prošle sedmice insistirali i panelisti na skupu o pravima seksualnih manjina u Crnoj Gori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here