Crnom Gorom upravlja mafija

0

U Crnoj Gori kriminal neslućenih razmera
 

On u intervjuju za prvomajski broj podgoričkog nezavisnog dnevnika "Dan" tvrdi da vodeći zvaničnici unutar Kongresa SAD sve više postaju svesni ekonomskih i bezbednosnih rizika u društvu poput Crne Gore:

– Američki građani i poreski obveznici preko medija i analitičara počinju da shvataju

O Milu se sve zna

Žoel Anand Sami je potvrdio da brojne američke i međunarodne organizacije i institucije koje prate i zbivanja u Crnoj Gori, imaju potpune informacije i "detaljne analize o vrlo sumornom trenutku Crne Gore".
– Recimo, u Italiji je Javno tužilaštvo okrivilo Mila Đukanovića da je promovisao, osnovao i vodio mafijaško udruženje. Odličan dokumentarni film Bi-Bi-Sija pokazuje kako se Crnom Gorom upravlja kao mafijaškom državom.

probleme u Crnoj Gori i veze s opasnom "balkanskom rutom", kojom godišnje putuju količine heroina vredne 20 milijardi dolara. Zato Amerika i zapadnoevropski poreski obveznici više nemaju želju da pomažu korumpirane države. U SAD izabrani zvaničnici su odgovorni svojim biračima i moraju da uzmu sve ove informacije u obzir prilikom odlučivanja o Crnoj Gori.

Žoel Anad Semi tvrdi da nezakoniti finansijski odlivi sa Balkana kroz kriminal i korupciju iznose 111 milijardi dolara za period od 2001. do 2010. godine, a da je na taj način, zbog kriminala i korupcije, svaki crnogorski građanin u tom periodu izgubio najmanje po 10.000 dolara.

– To ruske nezakonite finansijske odlive čini beznačajnim u odnosu na veliku pljačku Crne Gore i njenih riznica – kaže američki zvaničnik, koji smatra da jake države vladavine prava imaju važnu odgovornost da se suprotstave mafijaškim državama.

– Principijelni pristup – veli on – uključuje uspostavljanje vladavine prava u Crnoj Gori i dolazak sudija i tužilaca iz država koje poštuju zakon i pravni sistem s ciljem da se oduzme bogatstvo čije poreklo nije moguće objasniti i vrati novac, koji je nezakonito iznet u finansijske institucije u inostranstvu. To mora da postane preduslov za članstvo u EU i NATO. Ovaj model korišćen je u drugoj velikoj grupi država – Komonvelt – i dao je rezultate. A jedno je sigurno – zaključuje Žoel Anand Sami – da u mafijaškoj državi Crnoj Gori, promene neće doći iznutra.

 

EU izneverila Balkan

Žoel Anand Sami je oštro zamerio i Evropskoj uniji i njenim velikim obećanjima, da je i ona na neki način izneverila građane država koje su pristupile sa Balkana.
– Građani na Balkanu poklonili su suverenitet neizabranoj birokratiji u Briselu i nisu dobili obećane reforme, uključujući i uspostavljanje vladavine prava i zaštitu imovinskih prava, što je od vitalnog značaja za ljudska prava, slobodu govora, slobodu pojedinaca i ekonomske slobode. Jasno, to je situacija u kojoj gube i Zapad i postkomunističke zemlje jugoistočne Evrope.

 

Hrvatska kao opomena

Žoel Anand Sami je kritikovao ponašanje i neselektivnost Evropske unije koja je dozvolila pridruženje Hrvatskoj i nekim drugim državama jugoistočne Evrope, iako nisu bili ispunjeni ključni uslovi, pored ostalog i vladavina prava, nezavisno sudstvo i sloboda govora:
– U aprilu ove godine Ekonomist intelidžens junit naveo je da je Hrvatska jedna od najgorih deset ekonomija u svetu – kaže Sami i pita da li je to "uspeh" za EU zbog koga je primila Hrvatsku u članstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here