pixabay.com

Dijagnoze bolesti jetre sve su češće zbog sve nezdravijeg načina života. Važno je biti svestan manje uobičajenih znakova bolesti ovog organa, uključujući i onaj koji se pojavljuje na rukama.

Stručnjaci upozoravaju da crvenilo dlanova može da bude rani znak bolesti masne jetre. Previše masnoće u jetri može da izazove upalu i ožiljke, što može da prouzrokuje cirozu, sprečavajući ovaj važan organ da radi svoj posao.

Otkazivanje jetre može da utiče na mnoge organe u telu. Akutno otkazivanje jetre može da prouzrokuje komplikacije kao što su infekcija, nedostatak elektrolita i krvarenje. Bez lečenja, i akutni i hronični problemi vezani za rad jetre mogu da rezultiraju smrću.

Znaci bolesti masne jetre mogu da uključuju: natečen stomak, proširene vene, veće grudi od normalnih kod muškaraca, crvene dlanove, kožu i oči koje izgledaju žućkasto.

Crveni dlanovi mogu da budu posledica proširenja kapilara, najmanjih krvnih sudova u telu. Koliko će postati crveni zavisi od toga koliko je teška osnovna bolest.

Neki zdravstveni stručnjaci veruju da ovo crvenilo može da budu prouzrokovano povišenim nivoom hormona i često može da bude nasledno. Međutim, dugotrajni crveni dlanovi mogu da budu ozbiljno upozorenje na bolest masne jetre.

Crveni dlanovi, takođe mogu da budu povezani i sa drugim faktorima. Mogu da se jave u trudnoći, kao i kod osoba koje imaju reumatoidni artritis. Takođe, ljudi koji imaju bolesnu jetru ne moraju uvek da imaju crvenilo dlanova kao jedan od simptoma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here