Vesti
Đaci škole na jednoj od ovogodišnjih priredbi

Živeti daleko od otadžbine ne znači zaboraviti svoje poreklo i korene. Ovo neprestano dokazuju brojne srpske porodice i naša zajednica na tlu Australije, kroz raznovrsne kulturne i sportske događaje, ali i škole. U obrazovnom miljeu, posebno se izdvajaju škole srpskog jezika, jer njih sve više pohađaju deca koja nisu rođena na tlu srpskih zemalja ili su čak i njihovi roditelji rođeni na Petom kontinentu.

Jedna od najvećih takvih prosvetnih organizacija je Srpska nedeljna škola „Vuk Karadžić“ iz Kabramate, koja može da se pohvali dugogodišnjom tradicijom i uspesima koje njeni učenici postižu. Kao deo hrama Svetog Đorđa u Kabramati, škola okuplja srpsku decu iz Zapadnog Sidneja. Jednom nedeljno, pod budnim okom kvalifikovanih učiteljica, učenici osnovnoškolskog uzrasta uče ćirilicu i srpski jezik.

U ovoj školi nastava je za decu mnogo više od učenja jezika. Akcenat je i na očuvanju srpske kulture i tradicije. Dečaci i devojčice svake nedelje iznova podsećaju i sebe i svoje porodice ko su, šta su i čija krv teče njihovim venama.

Kroz zanimljive priče iz srpske istorije, u dvorištu kabramatske crkve oživljavaju likovi junaka, vitezova, srednjovekovnih princeza, ali i naših savremenika koji svetu pokazuju Srbiju u pravom svetlu. Svake nedelje nakon nastave, deca prisustvuju svetoj liturgiji i upoznaju se sa osnovama pravoslavlja.

Sve više dece u učionici

Posebna pažnja u školi poklanja se druženju i zajedništvu. U tu svrhu, svake godine se organizuju zanimljive jednodnevne ekskurzije na kojima deca i roditelji obilaze znamenitosti Sidneja i okoline. Tako su učenici kabramatske škole prošle godine posetili Kanberu i naš manastir Sveti Sava – Novi Kalenić, a ove godine planiraju da obiđu Plave planine.

Kako se bliži kraj ove školske godine, Srpska škola u Karamabti je već počela upis za 2024. godinu. Zainteresovani roditelji mogu doći svake nedelje, pre crkvene službe, i raspitati se kod sveštenika ili učiteljica, ili se mogu javiti telefonom, na broj 9602 4358.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here