Vesti
Sa prvog gostovanja folkloraša u Sidneju

Već ste navikli da povremeno čujete vesti vezane za Kulturni klub iz Centralne obale (Central Coast Cultural Club – CCCC). Tako su se i sada vredni članovi ovog udruženja potrudili da obaveste o svojim aktivnostima koje su obeležile protekli period.

– Možemo se pohvaliti da smo od poslednjeg javljanja održali sve predviđene aktivnosti, ali i privukli nove članove, proširili ponudu za zabavu, lepo i kvalitetno provedeno vreme. Povremeno, kada vreme to dozvoli, naša okupljanja su dopunjena kvizom vezanim za najpoznatije i najčuvenije srpske ličnosti, ali i znamenitosti vezane za Srbiju. Neizostavno u tim kvizovima učestvuju i odrasli pa su pitanja često primerena svim uzrastima – navodi se u objavi uprave CCCC.

Druženje na izletu

Kulturni klub je za svoje najmlađe članove organizovao izlet u avantura parku “Tree Top Adventure Central Coast“, gde su se deca lepo zabavljala i učila nove veštine.

– Sve redovnije nam dolaze najmlađi članovi, koji se lepo zabavljaju uz tradicionalne igre, a istovremeno uče srpski jezik, neguju običaje i kulturu. To nam uliva nadu da ćemo od sledeće godine organizovati I folklornu grupu za najmlađe – kažu iz srpskog kulturnog kluba.

Damir Marinković i Branko Santrač

Na Centralnoj obali s ponosom ističu da su njihovi folkloraši gostovali u Sidneju, što je ujedno bio i njihov prvi nastup van Central Kousta.

Naime, u prostorijama udruženja NEST sa severnih obala Sidneja izveli su splet kola, koja su uvežbavali u prethodna četiri meseca.

– Naši domaćini iz NEST-a su se potrudili da se i deca i odrasli lepo osećaju, pa se o toj poseti i druženju još uvek često priča s najlepšim uspomenama – naglašavaju iz CCCC.

Takođe, dodaju da zabave na kojima kod njih gostuju poznati muzičari i glumci, najčešće iz Sidneja, polako postaju redovna aktivnost i, za sada, pokušavaju da organizuju takve večeri najmanje na svaka tri meseca.

Anđela i Lea na izletu

– Prošlog petka, 16. decembra, gostovala je naša glumica Dijana Jovičić, uz pratnju Igora Jovanovića na akustičnoj gitari. Igor je takođe oduševio publiku izvanrednim izvedbama na gitari, ali i izuzetnim glasom kakav se zaista retko čuje. Zato i ne iznenađuje utisak da za njim ’plače Sidnejska opera’. Glumica Dijana Jovičić je briljirala recitovanjem stihova po njenom izboru – kažu iz Kulturnog kluba.

CCCC je s tim događajem stavio tačku na redovna okupljanja za 2022 godinu, a nastavak se planira za februar iduće godine, po završetku školskog raspusta.

Međutim, tu nije kraj druženjima i dobrom provodu pošto je već dogovoren doček Nove godine u Mangrove Mountain. Takođe, očekuje se učešće predstavnika kluba na humanitarnom teniskom turniru Australian Closed koji u januaru organizuje NEST, matična organizacija CCCC.

“Uz zajedničke napore nadamo se da ćemo u prvom tromesečju 2023 organizovati i zajednički jednodnevni izlet u okolini Oberona, gde ćemo decu i odrasle učiti boravku u prirodi sa posebnim akcentom na sakupljanje pečuraka kojima taj kraj obiluje“.

Na kraju, klub je ponosan na sadržajnu i uspešnu 2022.

“Sa razlogom očekujemo još lepšu i uspešniju 2023. Nadamo se da će se članstvo održati i proširiti, da ćemo proširiti aktivnosti i da ćemo jasno poslati poruku svim koji čitaju ove novine da se druže, da se poštuju i da se vole“, poručuju iz Kulturnog kluba Centralne obale i svim čitaocima “Vesti“ žele srećnu Novu godinu i Božićne praznike.

Poezija kao nadahnuće

Da su ljudi zaista željni nekih mirnijih nota i poezije, prošlog petka se uverila publika na Centralnoj obali. Pored autora projekta i recitatora Dijane Jovičić, na sceni su se našli i Igor Jovanović, koji je uz zvuke gitare, svojim moćnim glasom dočarao neke dobre stare pesme.

TEATAR POEZIJE: Igor Jovanović, Dijana Jovičić i Lea Naumovski

Njima se na sceni pridružila i mlada nada, gitaristkinja Lea Naumovski, koja je maestralno pratila Dijaninu izvedbu poznatih i novootkrivenih pesnika.

Te večeri su otpevane pesme: “Zajdi zajdi“, “Svu noć mi bilbil prepeva“, “Kad ja pođoh na Bembašu“ i mnoge druge.

A od pesnika na repertoaru su se našli stihovi Miroslava Antića, Jovana Jovanovića Zmaja, Biljane Todorović, Dragice Tubović, Branislava Petrovića i drugih.

Publika je bila zatečena i sama priznavši da nije očekivala ovako nadahnuto veče. Posle koncerta i gromoglasnih aplauza, druženje je nastavljeno uz čašicu razgovora i večeru, koju su domaćini priredili za sve goste.

Svi koji žele da vide kako je bilo ove večeri mogu da pogledaju mnoge Dijanine izvedbe poezije na zvaničnom Jutjub kanalu, na adresi www.youtube.com/@teatarpoezije.

– Na toj stranici možete da pronađete pesme za istinske ljubitelje poezije, kao i dečiju poeziju. Želi vam da uživate u čarima poezije, jer verujem da je poezija nadahnuće za bolja vremena- napisala je Dijana Jovičić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here