pixabay.com

Banane sadrže vitamine A, B6, C, i E, Osim toga, sadrže i značajne minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena. Međutim, postavlja se pitanje kako one tačno mogu da deluju na varenje.

Da li banane mogu da pomognu kod varenja?

Zatvor je jedan od najčešćih gastroenteroloških problema, a mogu ga prouzrokovati ishrana siromašna vlaknima, a bogata mastima i šećerom. Naravno da i stres, smanjena fizička aktivnost, i dehidratacija takođe mogu da spreče normalno pražnjenje creva.

– Važno je u ishranu dodati namirnice koje sadrže vlakna jer ona “guraju” hranu kroz digestivni trakt – izjavila je dr Šeron Palmer za “Women’s Health”.

Vlakna će, dakle, ubrzati proces varenja i to je u stvari prvi korak pri rešavanju problema sa varenjem.

– Upravo banana odgovara ovom zahtevu jer sadrži vlakna i to tri grama u jednoj porciji. Ona sadrži i topiva i netopiva vlakna. Ona topiva će se apsorbovati i pretvoriti se u gelastu masu koja će pomoći kod formiranja mekše stolice – navodi gastroenterolog dr Emili Holer.

Netopiva vlakna će pomoći pri formiranju stolice.

Kako je puna kalijuma, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoći ukoliko osobu muči zatvor.

– Kalijum pomaže i pri održavanju krvnog tpritiska u granicama normale – dodaje ona.

Banane sadrže i sorbitol, alkoholni šećer koji deluje kao laksativ jer u creva “navlači” vodu pa ubrzava digestivni sistem. U banani se nalazi i otporni skrob koji će takođe ubrzati varenje.

Da li banane mogu da prouzrokuju zatvor?

Iako nema puno dokaza, ljudi znaju da kažu da ih je banana “zatvorila”, pa je tako u jednoj studiji potvrđeno između 1.000 ispitanika da banana kod njih izaziva zatvor.

Ono što može da bude uzrok je unos previše vlakana, pa bi i banane trebalo jesti umereno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here