Youtube/AiirSource Military

Zapad na čelu sa SAD se neće smiriti, već će nastaviti da provocira Rusiju. Međutim, iako je Rusija nuklearna sila, ona prva nikada neće primeniti nuklearno oružje: do toga može doći samo ako članice NATO pokušaju agresiju na nju ili na njenu saveznu državu – Belorusiju, ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti.

Prema rečima eksperata, Rusija nikada ne bi upotrebila nuklearno oružje na teritoriji Ukrajine, već bi u slučaju da bude napadnuta verovatno primenila nuklearno oružje na teritoriji zemalja-članica Alijanse.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi Rusija primenila nuklearno oružje jedino u slučaju da Zapad satera u ćošak ruskog lidera Vladimira Putina.

– Oni (predstavnici zapadnih zemalja) pitaju: eto, vi poznajete rukovodstvo Rusije, u prijateljskim ste odnosima, recite: da ili ne (hoće li primeniti ili neće primeniti nuklearno oružje)? Odgovorio sam – da. Nuklearno oružje zato i postoji. Pritisnuće dugme, nego šta! Ali, samo u ovom slučaju: ako budete pravili opasne poteze na tom planu, ako izvršite invaziju na rusku teritoriju i ako to bude ugrozilo postojanje Rusije. Jednom rečju, ako saterate Putina uza zid ili u ćošak i ne bude drugog izlaza, iz ćoška se može samo napred izaći. Zato ne činite to! Dok je moguće, hajde da se dogovorimo – izjavio je Lukašenko u intervjuu za televiziji „Rusija 1“.

Rusija neće prva primeniti nuklearno oružje

Vojni ekspert Viktor Litovkin smatra da se Zapad neće smiriti i upozorava da baš zbog ovakvog ponašanja zapadnih zemalja svetu preti opasnost od upotrebe nuklearnog oružja. Međutim, uveren je Litovkin, Rusija ga prva neće primeniti.

– Zapadne zemlje nastavljaju da šalju oružje Ukrajini. Ali, to nije razlog zbog kog bi Rusija upotrebila nuklearno oružje. Naša zemlja će, jednostavno, nastaviti sa uništavanjem ovog oružja i vojnika koji se nalaze na teritoriji Ukrajini. Ruska država ne planira prva da primeni nuklearno oružje. U ruskoj doktrini je izloženo da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u slučaju da nju ili njene saveznike – Belorusiju, napadne zemlja ili koalicija država koje poseduju nuklearno oružje. Pored toga, ista ova doktrina kaže da ako na Rusiju ili njenog saveznika izvrše agresiju države uz primenu konvencionalnog naoružanja, Rusija tada ima pravo da protiv njih upotrebi nuklearno oružje – objašnjava on.

“Ukrajinci su naš bratski narod”

Međutim, Rusija nikada ne bi upotrebila nuklearno oružje na teritoriji Ukrajine, decidan je Litovkin.

– Ukrajinci su naš bratski narod. U slučaju napada na Rusiju, nuklearno oružje bilo bi primenjeno na teritoriji zemalja-članica NATO – kaže ovaj stručnjak.

Na pitanje da li postoji mogućnost da zemlje-članice NATO na čelu sa SAD izvrše agresiju na teritoriju Rusije, Litovkin kaže da se ova mogućnost ne isključuje.

– NATO je napravljen s jednim ciljem – da pokuša da obuzda Rusiju. Ali, smatram da zemlje-članice ove organizacije ipak čine sve da između njih i naše zemlje ne dođe do sukoba. Oni shvataju da se ova situacija po njih može veoma loše završiti – objašnjava Litovkin.

Podsetimo, Rusija je isporučila Belorusiji taktičko nuklearno oružje. Prema rečima beloruskog predsednika, ono je tri puta moćnije od bombi koje su SAD upotrebile u Hirošimi i Nagasakiju.

– Imamo rakete i bombe. Bomba je tri puta snažnija nego ona u Hirošimi i Nagasakiju. Tamo je momentalno poginulo 80.000 ljudi, a 250.000 od jednog udara. A ovde je jedna bomba tri puta moćnija. To znači da bi milion ljudi odmah poginulo. Ne daj Bože da se to oružje upotrebi, ali tu se ipak radi o ograničenoj teritoriji – rekao je Lukašenko.

On je takođe izjavio da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno po celoj Belorusiji i da neće biti skladišteno na jednom mestu.

2 COMMENTS

  1. Rusija nikad neće primeniti Atomske u Ukrajini jer su Rusi I Ukrainci isti narod ako se bude upotrebiti to će biti:amerika ,engleska,australija I evropske zemlje koje su proglašene za neprijateljske a prvae su Nemačka I Poljska

  2. Nisu samo Rusija i SAD sa nuklearnim oruzjem. To i jeste problem. Ima tu par kretenskih zemalja kao S.Koreja, Pakistan, Indija, pa i Izrael je tu, Iran se naveliko sprema, da ne spominjemo Engleze, Francuze i Kinu. A Rusija je vec okruzena Nato zemljama. Strateski – vrlo losa pozicija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here