Pixabay.com

Većina ljudi uz šoljicu kafe započinje dan. Ali važno je pitanje da li jutarnju kafu treba piti sa čašom vode, kako se inače služi kafa u kafeterijama.

Pored toga što često volimo da “zalijemo” kafu vodom, za ovo postoji i zdravstveno obrazloženje.

“Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da vas tera na mokrenje i, dok količina vode u šoljici čaja, na primer, može da nadoknadi ovaj gubitak tečnosti, rekao bih da vredi popiti čašu vode istovremeno sa kafom”, objašnjava dr Filipa Kej, lekarka opšte prakse, a prenosi Metro.co.uk.

“Najvažnije je da pijete dovoljno vode da nadoknadite sve tečnosti koje se izgube urinom, znojem i varenjem. Ako pijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, a čak i blaga dehidracija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse. Osećaćete se budnije, ovo će poboljšati varenje i sprečiti zatvor. Takođe pomaže vašem metabolizmu”, kaže dr Kej.

Dr Filipa Kej ističe da, iako je piti vodu ujutru zdravije od konzumiranja pića sa kofeinom, pomalo je mit da vodu morate prvo da popijete ujutru, piše Telegraf.

“Nekima bi, na primer, možda bilo bolje da popiju čašu mleka, jer ima proteina i masti, a možda neće moći da jedu ujutru. Voda nije jedina tečnost koju možete da pijete, a kofein nije strašan. Glavno je da se tečnost popije”, objašnjava dr Kej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here