Da li bi ste kupili ostrvo – plutajuću grobnicu?

0

Izgleda romantično i simpatično, a zapravo je plutajuća grobnica
 

Italijanska vlada odlučila je da ponudi koncesiju na ostrvo na 99 godina, kako bi namirila rastući javni dug.

 

Povelja svoju groznu reputaciju može da zahvali jamama u koje su Italijani u doba epidemije Crne smrti, odnosno kuge, bacali leševe, žive bolesnike, ali i zdrave ljude za koje bi se posumnjalo da su možda zaraženi. Tu su ih zakopavali, spaljivali ili ostavljali da trunu.

 

Ruševine psihijatrijske bolnice u kojima je pacijentima vršena lobotomija
 

Nekoliko vekova kasnije, poremećeni lekar je na ostrvu izgradio bolnicu za mentalno obolele, gde ih je mučio i nad njima vršio lobotomiju. Kako legenda kaže, lekara su proganjali duhovi, zbog čega je na kraju i sam poludeo i se sa tornja bolnice.

 

Sasvim očekivano, ostrvo je danas nenaseljeno, a posetiocima je zabranjen pristup iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma i dalje postoje. Istražitelji paranormalnih pojava tvrde da su na ostrvu zabeležene izrazito burne aktivnosti. Najpoznatija žrtva kuge bila je Mala Marija, koja je za vreme epidemije odvojena od roditelja, a njezin duh navodno i dan danas stoji na obali ostrva i plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

 

Procenjuje se da je u 16. veku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na ostrvu Povelja. Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo, gde su ih sahranjivali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mešavina ljudskog pepela i kostiju.

 

Stanovnici Venecije izrazito su sujeverni kada je u pitanju Povelja i doživljavaju ga kao čistilište zlih duša. "Kad zao čovek umre, probudi se na Poveglji", rekao je je jedan Venecijanac.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here