EPA/GEORGI LICOVSKI
Vjosa Osmani

Novinar Fitim Gaši primećuje da su posle sastanka lidera DSK Ljumira Abdidžikua i Vjose Osmani relaksirani odnosi na liniji te stranke i kandidatkinje za predsednicu, što je po njemu znak da će njena bivša stranka učestvovati u glasanju.

Šanse da Srpske lista učestvuje u izboru predsednika Kosova značajno su smanjene, dodaje Gaši, posle odluke Kurtija da im poveri samo jedno ministarsko mesto u novoj vladi.

Međunarodni faktor, smatra Gaši, igra značajnu ulogu po pitanju izbora predsednika i na svim sastancima sa opozicionim strankama istaknuta je važnost formiranja svih institucija na Kosovu.

Smatra da međunarodni faktor može uticati i na Srpsku listu da učestvuje u izboru predsednika Kosova, ali su šanse značajno smanjene, posle odluke Kurtija da im dodeli samo jedno ministarsko mesto.

– Videli smo da je odmah nakon izglasavanja vlade američki ambasador otišao u kancelariju Abdidžikua i započeo konsultacije oko izbora predsednika ističući da je to prvi zadatak. Članice Kvinte takođe to podržavaju. Zbog ovih poteza možda će i Srpska lista da učestvuje u glasanju. Srpska lista još nije iznela stav oko izbora predsednika, međutim jasno je da ne podržavaju i nezadovoljni su vladom Kurtija, jer nemaju dva, već jednog ministra – rekao je Gaši.

On primećuje i relaksaciju odnosa između novog rukovodstva DSK i Osmani.

– U poslednje vreme vidimo relaksaciju odnosa za razliku od prvih dana kada je Abdidžiku preuzeo vođstvo stranke. Tada je novi lider DSK bacio vruć krompir pobedničkoj listi da sama obezbedi kvorum za izbor predsednika. Ipak sam je Abdidžiku ublažio stav i dolazi do opuštanja, što je znak da će DSK učestvovati u glasanju za predsednika, doduše ne sa svim poslanicima koji su u skupštini – ocenio je Gaši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here