EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti i Vjosa Osmani

Vanredna sednica za izbor predsednika Kosova biće održana u petak, saznaje Koha, prenosi Reporteri.

Prema navodima stručnjaka za tumačenje Ustava, predsednik Kosova trebalo bi da bude izabran do 5. aprila, odnosno mesec dana pre isteka mandata vršioca dužnosti predsednika.

Kako Koha saznaje, Pokret Samoopredeljenje će nakon sednice na kojoj će poslanici položiti zakletve, prikupiti potrebne potpise za održavanje vanredne sednice.

SK će ukoliko Osmani ne bude izabrana, za predsednika predložiti Isu Mustafu

U slučaju da Vjosa Osmani ne bude izabrana za predsednika Kosova, Demokratski savez Kosova će predložiti dvojicu bivših lidera te partije za kandidate za predsednika Isu Mustafu ili Fatmira Sejdiu saznaje Kanal 10, prenosi Ekonomija Onlajn.

Na jučerašnjem sastanku DSK je odlučeno da poslanici budu prisutni u skupštinskoj sali tokom glasanja za Osmani, ali još nije poznato da li će svi poslanici postupiti u skladu sa odlukom.

Nezvanično se pominje da bi odluku DSK mogli da bojkotuju Agim Veljiu, Driton Seljmanaj i eventualno bivši premijer Avdulah Hoti.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova danas su jasno izneli da neće podržati Osmani za predsednika i da neće biti u Sali tokom glasanja.

Izuzetak je poslanik DPK Džavit Haljiti, koji je ostavio otvorenu mogućnost da prisustvuje izboru Osmani za predsednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here