EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

U subotu ističe godinu dana od potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, nakon čega Kosovo namerava da krene u novu akciju lobiranja za priznavanje nezavisnosti, kao i prijema u međunarodne organizacije.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da Priština već duže pokušava da izdejstvuje nova priznavanja, ali da u toj akciji nije baš imala mnogo uspeha. S druge strane, ugled Srbije u svetu je značajno porastao, a Beograd vodi snažnu diplomatsku borbu po pitanju odbrane naših nacionalnih interesa.

– Zemlje koje bi povukle priznavanje Kosova treba tražiti svuda u svetu, a pogotovo tamo gde naši bliski saveznici u odbrani KiM, pre svih Rusija i Kina, imaju snažan uticaj. Ne treba zanemariti to što su se neke zemlje koje su priznale KiM već ozbiljno kolebale da taj stav revidiraju, poput Egipta, gde je jedna vlast stala uz Prištinu, a nova i ne stoji baš na liniji te politike. Veliki uspeh bi bio ukoliko bi zvanični Kairo povukao priznavanje Kosova – kaže Graovac.

U javnosti je poslednjih dana spekulisano da bi dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen 7. i 8. septembra na nivou šefova delegacija Beograda i Prištine, a Kurti je juče na Bledu rekao da očekuje da će tokom jeseni biti održan sledeći sastanak glavnih pregovarača. Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 19. jula na najvišem političkom nivou, a posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, Lajčak je konstatovao da je razgovor bio težak i da je postignut “mali napredak”, a da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here