pixabay.com

Da krompir ne bi proklijao, možete u posudu u kojoj stoji da dodate jednu jabuku. Ovaj stari trik mnogi koriste i zaista deluje.

Možda se čini kao namirnica koja može svašta da preživi, ali krompir zapravo treba dobro čuvati, pogotovo u hladnijim danima. Ako ga predugo ostavite da stoji na njemu počinju da rastu klice. Za to je odgovorna toplina vašeg doma i bilo kakvo svetlo kojem je krompir izložen. Baš iz tog razloga trebalo bi ga držati na hladnom i tamnom mestu, a kako ne bi proklijao, možete u posudu u kojoj stoji dodati jednu jabuku. Tim starim trikom mnogi se koriste i zaista deluje.

Šta se dešava kada krompir promeni boju? Kada postane zelen?

Takav može biti opasan za zdravlje, a promena izgleda događa se kada je izložen svetlu jer ono pokreće određene reakcije. Proizvodnja hlorofila pokreće zelenu boju i iako to nije štetno, svetlost i toplina takođe pokreću proizvodnju solanina, otrovnog alkaloidnog spoja koji može izazvati simptome trovanja kod ljudi ako se unese u velikim količinama.

Simptomi uključuju mučninu, dijareju, povraćanje, grčeve u želucu, glavobolju i vrtoglavicu. Sve se to može ukloniti guljenjem kore, što svakako smanjuje i moguće trovanje, ali i dalje ukus može da bude loš, odnosno gorak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here