pixabay.com

Budite oprezni kada konzumirate kofein jer, osim što dehidrira, ima i blago diuretičko dejstvo, pa se nikako ne preporučuje kada imate povraćanje i dijareju.

Topli napitak se često smatra lekom za različite respiratorne bolesti, poput prehlade ili gripa, a studije pokazuju da topli napici mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao što su curenje iz nosa i upala grla.

Međutim, kada je kafa u pitanju, stvari nisu tako jednostavne, a jedan od najvećih razloga je to što nas drži budnima, a kada je bolesna, telu je potreban odmor.

– Kofein je stimulans i iako verovatno neće imati mnogo uticaja na ono što pijete, njegova stimulativna priroda može biti kontraproduktivna – kaže Suan Hasig, profesor epidemiologije u Školi javnog zdravlja Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu.

I dodaje da „kada se nosite sa virusnom infekcijom, zaista morate dobro da se odmorite“.

Hasig kaže da san pomaže organizmu da se izbori i oporavi od virusa, a pošto je svrha kafe da nas drži budnima, može nam otežati san koji nam je u tom trenutku potreban. Isto važi i za energetska pića, koja često sadrže više kofeina nego šolja kafe.

– Previše kofeina može biti loše za vas čak i kada ste najzdraviji – rekao je Hasig, a kada se konzumira u velikim količinama, kafa može da nas dehidrira.

Dr Danijel Monti, šef Odeljenja za integrativnu medicinu i nauke o ishrani u Filadelfiji dodaje za “Hafington post” da bi trebalo da budete oprezni kada konzumirate kofein jer, osim što dehidrira, ima i blagi diuretički efekat.

Imajte na umu da ovo nije tačno za sve: nedavna istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno piju umerene količine kafe ne dehidriraju zbog toga, ali se blaga dehidracija javlja kod onih koji nisu navikli na kofein i piju mnogo toga odjednom.

Dakle, ako inače ne pijete kavu, nije dobra ideja da skuvate punu šerpu kada ste prehlađeni ili imate grip. Umesto toga, važno je hidrirati se vodom, rekao je dr Monti i dodao da „ako povraćate ili imate dijareju zbog bolesti, posebno je važno da obratite pažnju na hidrataciju (voda, a ne kafa)“.

– Hidracija može da bude zabrinjavajući faktor ako je bolest ozbiljna i u pitanju je, na primer, teži oblik gripa – navodi lekar i dodaje da tada kafa nije dobra jer može da poremeti i stomak.

Dr Hasig dodaje da „neke infekcije poput gripa takođe mogu izazvati gastrointestinalne simptome, a pogoršanje celog sistema od želuca do creva jednostavno nije dobra ideja“.

– U tom slučaju savetuje da preskočite i jutarnju šoljicu kafe. Inače, nema ništa loše u šoljici kafe, posebno u prvoj polovini dana jer može da spreči glavobolje i da nam pomogne da se krećemo – rekao je dr Hasig, ali treba biti umeren i dovoljno se odmarati.

On smatra da je „veoma važno održavati dobar nivo hidratacije u svakom trenutku, posebno tokom bolesti, a najpogodniji su obična voda, prirodni sokovi, kao i topli biljni čajevi i topla supa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here