Da li je u svetu u toku novi, veliki udar koronavirusa?

EPA
Borba sa koronom na svakom koraku

Iako se drugi talas pandemije koronavirusa očekivao tek na jesen, većina zemalja sveta suočila se proteklih dana sa velikim rastom broja novozaraženih, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije samo u nedelji od 14. do 20. septembra taj broj je porastao za 2 miliona, dok je preminulo 37.700 ljudi.

Najozbiljnija situacija je i dalje u Severnoj i Južnoj Americi, gde je broj slučajeva u tom periodu porastao za 38 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a u Sjedinjenim Američkim Državama koje su i dalje najugorženija država sveta, broj preminulih juče je premašio 200.000.

Evropske zemlje suočavaju se sa rekordnim dnevnim porastima, a najgore je u žarištima iz prvog talasa, kao što su Velika Britanija, Francuska i Španija.

Francuska je zabeležila najveći rast u Evropi sa skoro 67.000 novoobolelih tokom jedne sedmice, dok je na drugom mestu Španija sa više od 50.000.

Francuska je prema posednjem preseku, šesti dan zaredom potvrdila više od 10.000 novih slučajeva dnevno, a u subotu je zabeležen rekordan dnevni porast od skoro 13.500.

Španija, koja ima najveći broj registrovanih slučajeva Covid-19 u zapadnoj Evropi, takođe prijavljuje više od 10.000 slučajeva dnevno, pa je samo od petka do ponedeljka registrovano 31.428 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Velikoj Britaniji gde su zabeleženi i dnevni bilansi veći od 4.000, stručnjaci su upozorili na opasnost eksponencijalno rastuće stope smrtnosti u roku od nekoliko nedelja, predvicjajući da će do novembra biti 50.000 novoobolelih i 200 preminulih dnevno.

Srednjoevropske zemlje koje su dobro odgovorile na početku pandemije koronavirusa u ovom periodu beleže rekordne dnevne bilanse, pa je u Slovačkoj proteklog danas registrovan najveći broj novih slučajeva koronavirusa 338.

Najveći dnevni porst broja novoobolelih zabeležen je danas i u Izraelu, iako je u toj zemlji u petak uveden karantin zbog velikog obima širenja virusa u prethodnom periodu.

Naš region takođe je suočen sa velikim brojem novozaraženih, od čega odskače Srbija koja u proteklom periodu beleži 1 do 2 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih uzoraka.

Ostale zemlje regiona meahom prijavljuju trocifrene dnevne bilanse, a u Crnoj Gori juče je bio najgori dan od početka pandemije, pošto je od 749 analiziranih uzoraka registrovano je 296 novozaraženih, što je oko 40 odsto, a preminulo je osam osoba.

Bosna i Hercegovina danas je zabeležila jedan od najvećih dnevnih bilansa od kada je počela da prijavljuje slučejeve koronavirusa, 344 novozaražene osobe.

Prema podacima sajta Worldometers, broj obolelih od koronavirusa u svetu je ukupno skoro 32 miliona, a broj preminulih približio se pragu od milion podleglih posledicama koronavirusa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime