Tanjug/AP

Nemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi evra.

Ona će ovo učiniti kako bi finansirala mere ublažavanja posledica korona-krize, prema novom dodatku budžeta, usvojenom u četvrtak u parlamentu.

Vlada će tim novcem u narednim mesecima finansirati mere potpore potrošačima i kompanijama kako bi poduprla očekivani postpuni oporavak ekonomije od korona-krize.

Paket mera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) i naknadu od 300 evra po detetu.

Rezervisano je i dodatnih skoro 25 milijardi evra za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vreme pandemije.

Usvajanjem dodatnog budžeta dug iskazan udelom u BDP-u premašiće 75 odsto i time biti prilično iznad gornje dopuštene granice u EU od 60 odsto.

Dodatni budžet temelji se na novoj proceni koja pokazuje da bi porezni prihodi ove godine trebalo da budu 40,5 milijardi evra manji nego što su pokazivale računice na početku godine, prenosi SEEbiz.

Prvi dodatak budžetu, vredan 156 milijardi evra, parlament je odobrio u drugoj polovini marta kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i osigurao novac za prvi paket mera pomoći u korona-krizi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime