pixabay.com

Kod pacijenata koji su terapiju uzimali uveče 50 odsto je manji izgled za smrtni ishod ili srčani napad.

Da bi terapija za krvni pritisak imala najbolje rezultate, tablete bi trebalo uzeti pre odlaska na spavanje, kažu španski naučnici. Taj jednostavan savet mogao bi da vam sačuva život, napisali su u časopisu “European Heart Journal”.

Lekovi bolje štite od srčanog udara ako se uzimaju pre spavanja, a ne ujutro, rezultati su novog velikog istraživanja o lekovima za smanjenje krvnog pritiska u koje je bilo uključeno više od 19.000 osoba koje su na terapiji.

Naučnici veruju da naš biološki sat određuje na koji ćemo način reagovati na lekove. Savetuju da se uzimanje tableta uskladi s biološkim satom. Postoje čvrsti dokazi da razne vrste medikamenata, među kojima su i oni za srce, bolje deluju ako se uzimaju u tačno u određeno vreme tokom dana.

Regulisanje pritiska i tokom noći

Krvni pritisak je prirodno niži noću dok se odmaramo, odnosno za vreme sna, ali ako nije tako i pritisak je neprestano visok, pacijent spada u grupu osoba s povećanim rizikom od srčanog napada i srčanog udara, upozoravaju naučnici.

Ističu da uzimanje leka za smanjenje krvnog pritiska uveče doprinosi održavanju normalnog pritiska i tokom noći kod pacijenata s dijagnozom hipertenzije.

50 odsto manji izgled za smrtni ishod

Kod pacijenata koji su terapiju uzimali uveče zapaženo je 50 odsto manji izgled za smrtni ishod ili srčani udar. Pacijenti koji su uzimali lekove pre odlaska na spavanje imali su znatno niži prosečan krvni pritisak noću i tokom dana. Uz to im je pritisak tokom noći bio niži nego kod pacijenata koji su tablete uzimali svako jutro.

Vođa istraživanja, profesor Ramon Hermida, kazao je da bi ovu informaciju lekari trebalo da prenesu svojim pacijentima.

“Informacija o tome u koje vreme da se uzimaju lekove za smanjenje pritiska je besplatna, a mogla bi da spasi brojne živote”, smatra Hermida.

“Aktualne smernice za lečenje hipertenzije ne sadrže preporuku o vremenu uzimanja leka. Lekari najčešće preporučuju uzimanje terapije ujutro jer smatraju važnim da jutarnji pritisak bude normalan. Ali rezultati studije upućuju na to da pacijenti koji lekove uzimaju uveče imaju bolje kontrolisan pritisak i, još značajnije, mnogo manji rizik od preuranjene smrti ili bolesti srca i krvnih žila”, smatra prof. Hermida.

Posavetujte se sa lekarom

Dodaje da je potrebno provesti dodatna istraživanja na različitim grupama pacijenata i proveriti jesu li rezultati kod različitih brendova tableta jednaki.

Iako studija ide u prilog rezultatima ranijih istraživanja, treba sprovesti dodatne studije među osobama koje rade u smenama kako bi se dokazalo da je uzimanje tableta za krvni pritisak noću korisnije za kardiovaskularno zdravlje pojedinca.

“Ako trenutno uzimate tablete za krvni pritisak, posavetujte se sa lekarom pre nego što promenite vreme uzimanja terapije. Naime, možda postoje posebni razlozi zbog kojih vam je doktor preporučio uzimanje tableta baš ujutro, odnosno uveče”, kaže Vanesa Smit iz “British Heart Foundation-a”.

Lekari podsećaju da na visok pritisak, među ostalim faktorima utiče: unos previše alkohola u organizam, pušenje, višak kilograma, previše soli u namirnicama i izostanak fizičke aktivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here