Kao namirnica, sir nije toksičan niti opasan za pse, ali to ne znači da ga svaki pas može jesti! Vlasnici bi trebalo da imaju na umu da se prilikom dodavanja novih namirnica u ishranu pasa moraju obavezno konsultovati s veterinarom ukoliko njihovi ljubimci imaju osetljiv stomak, alergiju na hranu, netoleranciju na laktozu ili neko hronično oboljenje.

Argumenti protiv sira

Postoji nekoliko činjenica koje bi morale da vlasnike odvrate od davanja sira mezimcima, a to su:

Mogu biti veoma masni – ako imate gojaznog ili psa s viškom kilograma kojem je veterinar prepisao dijetu, sir ne bi trebalo da bude poslastica koju ćete davati svom ljubimcu.

Takođe, trebalo bi ga izbegavati i ako je vaš pas patio od pankreatitisa, jer je masna i kalorična hrana u tesnoj vezi sa ovim oboljenjem.

Neki su veoma slani – određene vrste sireva, naročito onih starijih, veoma su slane. Ukoliko pas pojede veću količinu ovakvog sira, postoji bojazan od trovanja natrijumom.

Najveći broj pasa će većom količinom popijene vode anulirati količinu unete soli, ali najbolji savet je da ovakve sireve nikada ne dajete svom mezimcu. Simptomi trovanja natrijumom su neutoljiva žeđ, malaksalost, povraćanje, dijareja i gubitak apetita. Slanu hranu naročito bi trebalo da izbegavaju kuce koje pate od problema s bubrezima.

Opasni dodaci – pojedine vrste sireva obogaćene su dodacima koji su ljudima veoma ukusni, ali su nažalost opasni za naše pse kao što su luk, praziluk, vlašac.

Netolerancija na laktozu –i psi mogu biti netolerantni na laktozu, odnosno može im nedostajati enzim koji je razgrađuje. Ako ne znate da li je i vaš pas među njima, a niste mu ranije davali sir, dajte mu maleni komadić i posmatrajte ga pomno u naredna 24 sata, naročito motrite na to da li ima probleme sa stomakom, ili postoje promene u obavljanju nužde i izgledu stolice. Ako znate da je vaš pas netolerantan na laktozu – ne dajte mu sir, ili ako baš želite, onda odaberite onaj s najnižom količinom laktoze kao što je kozji sir.

Dozvoljene vrste sira
Mekani sirevi – mladi čedar i mocarela nalaze se na listi bezbednih namirnica za kuce, i poneki komadić im možete dati kao poslasticu ili kao dodatak obroku. Mocarela je pak prilično kalorična, pa birajte onu sa najnižim procentom masti.

Švapski sir – važno je da bude neslan i tada je bezbedan za kuce. Ova vrsta sira bogata je proteinima, kalcijumom i vitaminima, kao i probioticima koji doprinose zdravlju stomaka i creva vašeg ljubimca. Osim neslane, postoji i varijanta nemasnog švapskog sira koji možete davati psu.

Krem–sir – razume se, neslan i s najnižim mogućim sadržajem masti, dozvoljen je u ishrani kuca. S vremena na vreme ga možete kao dodatak obroku dati psu, ili malu količinu kao poslasticu. Uvek birajte „običan”, bez dodataka i ukusa.

Buđav sir
Ova vrsta sira ne sme se davati psima, te vodite računa da ga se vaš ljubimac ne dokopa šapicama ili jezikom kada je na vašoj trpezi. Specifični mikotoksin po imenu Roquefortine C,koji stvara se u buđi kako ovaj sir sazreva, veoma je toksičan za pse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here