Tanjug

Za vreme nedavne posete Emanuela Makrona Beogradu u izjavama zvaničnika dveju država i posle njegovog odlaska u komentarima analitičara, isticano je obnavljanje prijateljstva Srbije i Francuske, koje se pre svega ogledalo u saradnji tokom Prvog svetskog rata.

Može li Srbija da očekuje pomoć Francuske u ostvarivanju svojih političkih interesa i imamo li još neke značajne prijatelje na koje možemo da računamo na tom polju i ima li uopšte prijateljstva u politici? Odgovarajući na ta pitanja čitaoci “Vesti” uglavnom ističu da u politici prevagu ima samo interes.

Božo Cicmil, Frankfurt, Nemačka

– To je veoma diskutabilno pitanje, ali ipak mislim da ima. Generalno gledano, spoljna politika Srbije je u prethodnih 15 do 20 godina prema svetu dosta promenjena. Jednostavno, krenula je napred ka stabilizaciji veza sa Istokom i sa Zapadom i mislim da gradimo prijateljstva. Francusko-srpsko prijateljstvo traje već duži period i ova zvanična poseta Makrona je veoma bitna za ekonomski razvoj i političke pozicije. Ako uzmemo u obzir da je Makron u usponu u Evropskoj uniji, a Merkelova polako odlazi sa scene ovo je možda i istorijska poseta koja će nam doneti mnogo bolju političku poziciju nego što je bila do sada. Dodamo li uz to i tradicionalno prijateljstvo Kine i Rusije, mislim da idemo dobrim putem.

Živorad Blagojević, Beč, Austrija

– Mislim da je predsednik Francuske Emanuel Makron odlučio da, kao što druge zemlje imaju partnere u regionu, ima Srbiju. Makron je, svojom posetom, pokazao da mu je iskreno stalo do Srbije. Njegovo ponašanje tokom posete bilo je mnogo prisnije nego što je bilo ono predsednika Rusije Vladimira Putina. Mislim da možemo da se uzdamo da će Francuska ubuduće pokušati da nam pomaže. Međutim, ne treba gajiti nikakve iluzije da će Pariz promeniti svoj stav prema Kosovu. Tražiće, kao i svi oni koji su priznali Kosovo, da Srbija prizna nezavisnost. Za očekivati je da će Francuska tražiti da se Srbiji zauzvrat nešto da, kako to ne bi izgledalo kao poraz. Takođe, očekujem da će nas Pariz podržati u svemu ostalom.

Ranka Todorović Grubešić, Montroj, Francuska

– Ima Srbija prijatelja, ali se ne angažuju dovoljno. Iako se računaju prijateljima Srba, ne stižu da reaguju, imaju svoje probleme. Tačno je da na pravog prijatelja možeš uvek da računaš, isto kao i on na tebe, samo što u našem ne pojedinačnom, već globalnom slučaju, nešto zapinje. U Kinezima vidim najveće, najbolje prijatelje. Mi smo ih prihvatili, oni nas, dolaze u Srbiju, deca im uče srpski jezik, prisutni su, ulažu ekonomski.. Da, Kinezi su nam, stvarno, najveći prijatelji. I Rusi su, takođe, prijatelji, ali je istorija pokazala da nam na konkretnim stvarima ponekad zapne ili je bolje reći da su rastrzani između drugih moćnih sila. Imamo i francuski narod kao prijatelje, ali tu treba objasniti koji francuski narod. O Srbima će reći najbolje oni koji poznaju istoriju, koji pamte prijatelje, koje politika nije zatrovala. Francuska politika i oni koji su trenutno na vlasti nisu prijatelji Srbije. Mislim da u Francuskoj prave prijatelje treba napipati i prići im, neka se neko više angažuje na tom planu. Imam utisak da su naši politički predvodnici isuviše tihi, stidljivi, spori, nenametljivi ili, moguće je i preponosni, ali ako imaš prijatelja – zamoli ga, traži, zahtevaj, uzvratićeš i ti njemu ako zatreba. Dakle, imamo, prijatelje, Kineze, Ruse, pa i Francuze, a treba im konkretno, u detalje, objasniti kakva nam treba pomoć i to zahtevati, uostalom, nema ljutnje, prijatelji smo.

Mitar Vujić, Hickirh, Švajcarska

– Mi smo sa mnogim moćnim zemljama prijatelji, ali u politici je glavni faktor interes. Bilo bi van svake pameti da svaki predsednik strane države koji dođe u Beograd priča nešto negativno o našem narodu i zemlji. Pitanje je kakav se razgovor vodio iza kulisa. A to ćemo saznati u narednom periodu, kad dođe situacija u kojoj nam je zaista potreban jak politički prijatelj. Prijatelj se mora pokazati na delu, a ne na rečima.

Željko Sanković, Rejkjavik, Island

Srbija po meni može verovati samo Rusiji i Kini i nikom više. Kompletan Zapad je rupa puna zmija otrovnica.

Ružica Blagojević, Moskva, Rusija

– Srbija ima moćne političke neprijatelje u svetu, ali malo političkih prijatelja. Srbiju ciljano uništavaju od kako je postala republika. Pre toga je bila carevina, kraljevina. Pravoslavlje je na udaru. Francuska je neprijatelj Srbije. Možemo se osloniti samo na Evroazijski blok – Kina , Indija , Rusija.

Miloš Velebit, Baku, Azerbejdžan

– Zbog obaveza nisam ispratio komentare analitičara o poseti Makrona, a baš me zanimaju. Ipak, smatram da nama nema nikakve pomoći!

Ivan Mladenović, Dubai, UAE

– Nemamo političkih prijatelja. Prijateljstva takvog tipa ne postoje. Sve se svodi na trenutne interese velikih zemalja. Francuska i bilo ko drugi pomoći će nam samo onda kada se konkretan slučaj poklapa sa njihovim interesima.

Oliver Anđelković, Karlsrue, Nemačka

– To je dobro pitanje, bilo je veoma interesantno ono što je rekao Makron. Ali koliko je tu istine to niko ne zna. Makron ima velike probleme u svojoj državi i mislim da pre gleda svoj interes nego što nama pomaže! Ako je Srbija u pitanju zbog neke internacionalne ili evropske stvari onda je dobro da budu uz nas.

   Danilo Ašanin, Minhen, Nemačka

– Najveći prijatelj Srbiji je velika Rusija i uz nju idu mnoge druge zemlje. Do sada nismo imali tako moćnog političkog prijatelja u svetu, a sa dolaskom i jačanjem Rusije mnogo toga se za Srbiju promenilo u pozitivnom pravcu. Pored svega što se događalo u odnosima sa Francuskom, mislim da se i tu situacija menja nabolje, jer uvideli su Francuzi i njihov predsednik Makron je to potvrdio prilikom posete Beogradu, da je Srbija uvek bila na strani istine i pravde. Ono što je Makron izgovorio prilikom posete ja sam prihvatio kao veoma iskreno i otvoreno priznanje Srbiji, ali i neki oblik izvinjenja za nepravde koje su joj u bližoj i daljoj prošlosti učinjene. U prvom redu, tu mislim na skup u Francuskoj povodom obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata, kada su predsednika Srbije Vučića ponizili u rasporedu sedenja gostiju. Pokazalo se kroz istoriju da svi koji su bili dobri sa Srbijom da im je bilo dobro, da Srbija nikada nije ratovala da bi osvojila tuđe teritorije, nego je uvek bila na strani pobednica i pravde. Uviđa svet polako da čini veliku grešku prema Srbiji, jer ono što se događa na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj, više niko ne može sakriti. I ova konfuzija na Kosovu je u stvari iščekivanje američkih izbora i očekivanje da će na vlast doći oni koji su ranije podržavali Kosovo i njegovu nezavisnost. Nadam se da će Tramp ponovo pobediti na izborima i tu vidim šansu za Srbiju u rešavanju problema sa Kosovom. Menjaju se odnosi i snage u svetu, a to Srbiji ide naruku.