EPA/Cati Cladera

Ukoliko nemate od koga da ga nasledite, gotovo je nemoguće predvideti pojavu raka. Čak i kada se isprati porodična anamneza, spoljni uzroci i brojni drugi faktori, bolest se pojavljuje iznenada.

I baš zbog toga, rak predstavlja predmet mnogih istraživanja kojima naučnici pokušavaju da otkriju ko spada u rizičnu grupu i za koju bolest. Kako ordinacija.vecernji.hr piše, jedno istraživanje pokazalo je da je jedna krvna grupa povezana sa većim rizikom od razvoja dve vrste posebno smrtonosnih karcinoma.

U istraživanju objavljenom 2021. godine na portalu BMC Cancer, naučnici su pogledali genotipove hiljada kineskih stanovnika i oktrili da one osobe sa krvnom grupom AB imaju 34% veće šanse da razviju rak jednjaka, u poređenju sa ljudima 0 krvne grupe. Takođe, osobe sa krvnom grupom AB imaju čak 44% veće šanse da obole od raka želuca, a osobe A krvne grupe imaju 37% veće šanse da dobiju ovu bolest.

Istraživači su se fokusirali na ove dve vrste raka jer su najopasnije i najčešće dovode do smrti. Samo 20% ljudi koji boluju od raka jednjaka preživeće pet godina nakon uspostavljene dijagnoze, a 32% sa rakom želuca.

Visok mortalitet posledica je oskudnih simptoma koji u ranim fazama ne mogu bliže pokazati da je u pitanju rak. Kada se uspostavi dijagnoza, bolest je najlešće već veoma uznapredovala i šanse za izlečenje su veoma male.

Rak koji metastazira brzo

Rak jednjaka ima tendenciju da se brzo širi i rano metastazira na druge organe u telu. Njegova učestalost je u porastu, a najčešće se javlja kod muškaraca, osoba starijih od 60 godina i osoba nižeg socio-ekonomskog statusa. Učestalost raka jednjaka u svetu sasvim je drugačija. U zemljama dalekog istoka prelazi 100/100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj u proseku 7/100.000.

Zbog elastičnosti zida jednjaka, simptom otežanog gutanja javlja se tek kada se širina jednjaka suzi na polovinu ili čak trećinu svoje prave širine, koja iznosi 2 cm. Ostali simptomi uključuju povraćaje krvi, gorušicu, loš zadah, povraćanje, bol u grudima koji nema veze sa jelom, kašalj uzrokovan gutanjem i gubitak težine.

Pokazalo se da dijeta sa visokim sadržajem masti, malo proteina i malo kalorija povećava rizik od raka jednjaka.

Simptomi raka želuca

Najčešći uzrok raka želuca jeste maligna transformacija ćelija sluzokože želuca i tada se naziva adenokarcinom, što čini 90-95% svih slučajeva raka želuca. Učestalost raka želuca visoka je u mnogim zemljama, a u Hrvatskoj zauzima drugo mesto, odmah nakon karcinoma bronhija.

Međutim, incidencija i mortalitet opadaju u većini zemalja poslednjih decenija. Kod muškaraca je 1,5 do 2 puta češći. Doktori ističu da se rizik od raka želuca povećava sa godinama, najviše kod osoba starijih od 55 godina.

Dugotrajna infekcija helikobakterijom koja živi na sluzokoži želuca, jedan je od primarnih uzroka raka želuca. Rizik je veći kod osoba koje imaju pacijenta u porodici, uz neke retke genetske poremećaje koji povećavaju rizik od raka želuca, objašnjavaju doktori.

Dimljena i veoma slana hrana, voda puna nitrata i držanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi povezuju se sa pojavom raka želuca. Pušači i alkoholičari pod većim su rizikom od ostalih. Mnoga istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži vitamin C i beta-karoten, smanjuje rizik.

Simptome je lako zanemariti

U ranim stadijumima raka želuca moguće je zanemariti simptome jer se radi samo o blagim tegobama kao što su nelagodnost u gornjem delu stomaka, osećaj težine ili punoće nakon obroka, lagana mučnina, povremeno povraćanje i gubitak apetita.

Iako su simptomi veoma blagi, ako potraju ili se pogoršaju, trebalo bi odmah da se obratite svom lekaru, savetuju lekari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here