Youtube/Android

Android telefoni sa nama su punih 15 godina, ali danas se malo ko seća onog koji je probio led.

U pitanju je T-Mobile G1, koji predstavlja donekle izmenjenu verziju telefona HTC Dream, a koji je pušten u prodaju u oktobru 2008. godine.

Telefon je pokretao čipset Qualcomm MSM7201A, a imao je ekran rezolucije 480 x 320 piksela. Memorija od 192MB/256MB danas zvuči smešno, ali za to vreme bila je ogromna, a operativni sistem bio mu je, logično, Android 1.

Cilj koji je sebi postavio T-Mobile, jeste bio da izazove Blackberry Pearl i Curve uređaje, koji su bili glavna tema svih poslovnih krugova tih dana. Zbog ovoga je bilo neophodno da njihov telefon ima tastaturu, ali je podržana i puna mogućnost tačskrina, kako piše Pocket-Lint.

Najpoznatiji element T-Mobile G1 zapravo nije bio hardver, čak i sa ekranom od 3,2 inča koji se u to vreme činio ogromnim. Zapravo, to je bila prečica koja vas je vodila do sata na početnom ekranu, a Android je prikazan na do tada neviđen način.

Naravno, kompanija iza ovoga bio je HTC, koji je bio ključan u uspostavljanju Androida kao platforme i dominirao je u ranim godinama “robotića”. Nekoliko meseci nakon što je predstavljen, i dalje su se vodile rasprave o tome da li će uspeti da prevaziđe BlackBerry.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here