Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Deset mladih porodica dobilo je iz kase Grada Loznice bespovratno po maksimalnih 600.000 dinara za kupovinu, izgradnju, ili rekonstrukciju kuća s okućnicom na selu. One su učestvovale na konkursu Grada koji želi da pomogne onima koji svoju budućnost vide na selu.

Najpre su početkom prošlog meseca potpisani ugovori s tri porodice koje su ukupno dobile 1,8 miliona, a onda nedavno i s još sedam za koje je izdvojeno 4,2 miliona dinara. Jedna od potpisnica ugovora je i Sonja Maksimović iz Grnčare, majka troje dece.

– Mi smo petočlana porodica. Počeli smo da gradimo kuću ove godine, međutim, s obzirom na to da je cena građevinskog materijala skoro duplo povećana, nama zaista mnogo znači ova pomoć. Želim da se zahvalim gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću, predsedniku Komisije Dejanu Staloviću i svima koji su učestvovali u realizaciji ovog programa – poručila je Maksimović.

Jedan od uslova na konkursu bio je da se radi o bračnom paru u kome supružnici pojedinačno nemaju više od 43 godine ili je reč o roditelju koji živi s jednim ili više maloletne dece. Konkurs se odnosio na kupovinu, rekonstrukciju, ili izgradnju kuće površine do 100 kvadrata, po članu porodice do 20 kvadrata, na seoskom području u lozničkom kraju. Raspisivanje novog konkursa očekuje se u februaru. Iz gradske uprave kažu da će i 2022. za ovu namenu biti odvojeno šest miliona dinara, a ako bude potrebe i više. Loznica je, podsetimo, i pre pet godina izdvojila pet miliona dinara za kupovinu kuće sa okućnicom do 50 ari za parove koji nemaju posao ni rešeno stambeno pitanje, ali je od četiri para samo jedan ispunio uslove i ugovor je s njim potpisan.