Da se održi sednica i o Evroazijskoj uniji

0

Ako može sednice o NATO paktu i EU, može i o Evroazijskoj uniji: Milenko Jovanov

.

U saopštenju se navodi da će Jovanov zatražiti sednicu na temu "Evroazijska unija

– mogućnosti i perspektive", kao i konferenciju na temu "Srbija i ODKB: jačanje i unapređenje institucionalnih pretpostavki saradnje".

 

DS S je naveo da je u ponedeljak u Skupštini Vojvodine održana konferencija "Srbija i NATO: jačanje i unapređenje institucionalnih pretpostavki saradnje".

Decembra prošle godine održana je i tematska sednica Skupštine Vojvodine na temu "Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

 

"Pitanje koje se ovde postavlja jeste kakve veze ima Skupštine AP Vojvodine sa ove dve teme, jer je Skupština Vojvodine regionalni parlament koji niti vodi politiku pridruživanja EU, niti na bilo koji način može da raspravlja o odnosima Srbije i NATO. Posebno je interesantno da se ova konferencija zakazuje u Novom Sadu, gde se NATO i sam predstavio tokom bombardovanja 1999. godine", naveo je Jovanov.

 

Objašnjavajući zašto će predložiti sednicu na temu "Evroazijska unija – mogućnosti i perspektive", Jovanov je kazao da je Srbija jedina zemlja van zemalja bivše S S S R koja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa sve tri zemlje članice Evroazijske unije, tako da postoji interes da se o tome vodi rasprava.

 

Funkcioner DS S je kazao da je Srbija proglasila vojnu neutralnost, kao i da je posmatrač i pri Parlamentarnoj skupštini NATO i pri Skupštini ODKB u kojoj su članice Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija i Tadžikistan.

 

"Pošto Srbija ima status posmatrača i u jednom i u drugom slučaju, a vodi u skladu sa Rezolucijom Skupštine Srbije vojno neutralnu politiku, smatram da bi u skladu sa tom politikom morala da bude održana konferencija vezana za odnos Srbije i ODKB", rekao je Jovanov.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here