Tanjug
Ivica Dačić

– Slika kako se odnosimo prema veteranima, ratnim i vojnim invalidima slika je kojom govorimo i koliko poštujemo sami sebe i svoju državu i svoj narod – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na svečanoj akademiji povodom 100 godina od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije (URMVI).

On je istakao da Srbija nikad nije bila agresor i da srpski narod nikad nije vodio osvajačke ratove, već da je uvek žrtvovao sebe, možda čak i više nego što je trebalo.

– Oni najiskreniji kažu da se u ratu za juriš javljaju najbolji, a u miru se obično za juriš i za busanje u grudi javljaju najgori – dodao je Dačić.

On je naglasio da je srpski narod uvek reagovao na nepravdu, čak i kada je to bilo na njegovu štetu i da se uvek nalazio u prvim redovima u usvetu u borbi za slobodu, protiv fašizma, imperijalizma.

– Da li smo uvek uspeli u miru da valorizujemo to što je postignuto u ratu, da li danas, kada obeležavamo 100 godina od osnivanja vašeg udruženja, možemo da kažemo da su oni koji su poginuli u Prvom svetskom ratu ili koji su ostali invalidi, to učinili uzalud, i da li je država koju smo tada stvorili bila ono za šta su se naši ljudi borili ili su se borili za Srbiju – naveo je Dačić, dodavši da je reč o perspektivi nakon 100 godina.

On je zahvalio URMVI što su uspeli da teroristička albanska OVK ne postane deo Svetske federacije veterana i to ocenio kao veliki uspeh ovog udruženja na međunarodnom planu.

Predsednik URMVI Siniša Drašković rekao je da je ovaj jubilej veliki dan za državu Srbiju, te da se ovo udruženje od osnivanja do dan danas neprestano bori za prava ratnih invalida.

– URMVI je osnovano 28. oktobra 1919. godine. Osnovali su ga ratni invalidi iz Prvog svetskog rata. Kralj Aleksandar poklonio je udruženju plac na Savskom trgu gde je kasnije sagrađen Dom ratnih invalida – naveo je Drašković.

On je podsetio da su se na skupštini ovog udruženja 18. oktobra 1945. godini pridružili vojni invalidi iz Drugog svetskog rata, a da je 1995. godine doneta odluka da se priključe i vojni i mirnodopski invalidi iz ratova iz devedesetih. Kako je on naveo, URMVI je jedino vojno udruženje iz Srbije koje je član Svetske federacije veterana.

5 COMMENTS

  1. Dačiću problem je da Srbija od kad postoji slijedi agresorsku politiku i koristi svaku priliku da izvrši agresiju na suśede.

  2. Eto sta zna Kosovar sa kosovskom diploma…. zapisano jee da je Srbija bila agresor 1885 godine … napala Bugarsku.

  3. Vama je na geni i krv to nesto stalno ste bili agresori a stalno ste slavili poraze i to ovog zadnjeg 99 u kumanovo kada ste podigli belu zastavu

  4. Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”, rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here