Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je očigledno da je crnogorska vlast odabrala da u srpskom narodu vidi remetilački faktor i da zato stalno izmišlja da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da ima nešto protiv njenog samostalnog puta.

Dačić je na Studiju B rekao da je Srbija bila veoma uzdržana i trudila se da ne zaoštrava situaciju sa Crnom Gorom, ali da je Crna Gora reagovala izuzetno agresivno, optužbama da se mi navodno mešamo u njene unutrašnje stvari.

Podsetio je da je rekao da se plaši da ne dođe do bratoubilačkog rata što, kaže, nikad nije bilo između Srba i Crnogoraca.

Dačić je rekao da što se Srbije tiče, istorijska je činjenica da između sebe ne samo da nismo nikada ratovali, nego nije bilo nikakvih sukoba, i da o tome govori čitava naša istorija, književnost i gusle.

– Juče sam video i umro sam od smeha kad je to došlo dotle da gusle pevaju o Crnoj Gori i NATO. To je novokomponovana guslarska pesma, sve pesme su bile vezane za istoriju, herojsku borbu protiv Turaka – kaže Dačić.

Poručio je da Srbija ne može da ćuti i žmuri na probleme srpskog naroda, te da nema ništa proiv toga da svako bira svoj put.

– Jedino što nas zanima u ovom problemu je pitanje položaja srpskog naroda i SPC. Srpski narod tamo nije nacionalna manjina, ima više od 28 odsto – rekao je Dačić i naveo da bez obzira na toliki procenat Srba u ukupnom stanovništvu Crne Gore nema ih u državnim organima, niti među ministrima i ambasadorima.

Napomenuo je da danas u modernom svetu, svidelo se to nekome ili ne, pitanje ljudskih prava, pa i prava naroda i verskih zajednica više nije unutrašnje pitanje, već univerzalno pitanje koje zanima sve.

2 COMMENTS

  1. Kakve veze brojnost neke nacije ima sa tim da li je on narod ili nac.manjina? Zasto svi politicari insistiraju na procentima? Valjda je za to bitna istorijska utemeljenost i cinjenica da je drzavotvorni narod u nekoj drzavi onaj koji je formirao tu drzavu, pa je to njegova nacionalna drzava, a ostali stanovnici su nacionalne manjine, bez obzira na brojnost. Zar ce hipoteticki Severna Makedonija postati albanska drzava, ako u nekom trenutku Albanci u njoj po brojnosti premase Makedonce? Naravno da nece, i da bi ako se ne siluje medjunarodno pravo, Makedonija nikada ne bi mogla postati Albanska nac.drzava. Isto vazi i za sve druge drzave pa i za Crnu Goru. Cinjenica da su se Crnogorci do 1945 god. nacionalno uvek izjasnjavali kao Srbi, i u javnom zivotu, svim javnim ispravama gde se to trazilo, skolstvu, knjizevnosti, kulturi. Tada se pojam Crnogorac poistovecivao sa geogravskim i regionalnim poreklom ( Crnogorac, Sumadinac, Krajisnik, i sl.) Cinjenica je da su komunisti u Jugoslaviji posle 1945 a pod uticajem kominterne, insistirali na tome da su Crnogorci, Makedonci, a kasnije cak i muslimani u Bosni, zasebni narodi. Tako se dogodila nelogicnost da Srpski narod u Crnoj Gori, koji se uvek do 1945 izjasnjavao i osecao kao deo Srpskog naroda, sto je on fakticki i bio, odjednom po komunistickoj direktivi koje su doboli popisivaci, automatski sve pravoslavce u Crnoj Gori upisivali kao nacionalne Crnogorce, pa je preko noci od 95% Srba postalo 95% Crnogoraca. Slicno se dogodilo i u Makedoniji.
    Ali kada se radi o drugim nacijama proces je tekao obrnuto. Pre 1945 u Vojvodini se ziveo veliki broj Bunjevaca. naroda koji je rimokatolicke vere, govore ikavicom, ali se osecaju posebnim narodom bliskim Srbima. Posle 1945 po komunistickoj direktivi, donesen je zakon u Skupstini Jugoslavije, da se Bunjevci MORAJU popisati kao pripadnici Hrvatskog naroda, cak i ako se oni ne pristanu na to, i izjasnjavaju se drugacije. Tu se vide dvostruki arsini u praksi, jer su se komunisti trudili da se samo Srpski narod i republika Srbija umanje (formiranjem pokrajina), a da se to nigde drugo ne uradi, iako je bilo puno vise opravdanja i u Hrvatskoj (30% Srba na kompaktnim teritorijama), u BiH i sl.
    Zato zvanicnici Srbije grese sto ljudska prava i polozaj Srba u Crnoj Gori, kao konstitutivnog naroda, povezuju sa njegovom brojnoscu, jer se veci deo njih iz raznih razloga ne izjasnjava slobodno, u atmosferi straha, terora i aparthejda koji se od strane rezima, nazalost vec duzi period ispoljava prema Srbima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here