Dadilja vodila fabriku droge

0

Foto: Ilustracija
 

Majka dvoje dece Irena Lin napravila je iz laboratorije u svojoj kući u Kvari roudu u sidnejskom Rajdu skoro dva miliona dolara. Laboratorija je, međutim, ekspolodirala u 4.40 ujutro 4. januara prošle godine, a čovek koji je bio unutra zadobio je opekotine na 60 odsto tela. Umro je kasnije u bolnici, a Lin je optužena za 17 krivičnih dela, uključujući proizvodnju velike količine ilegalne droge namenjene prodaji. Sada joj je policija dodala i optužbu za ubistvo.

 

Droga i oružje u kući

Policija navodi da je pronašla hemikalije, epruvete i cevi, prenosive plinske boce i veliki kontejner sa ostacima bele supstance u kristalu, što je korišćeno za pravljenje droge. Tokom pretresa kuće pronađeno je oko sedam kilograma metilamfetamina vrednog do 1,75 miliona dolara, revolver smit i veson, automatska puška i hiljade dolara. U kolima registrovanim na Irenu Lin otkriven je i pištolj.

Policija tvrdi da je, kada su policajci pokušali da uđu u zapaljenu kuću, Linova, koja je držala teglu sa tečnošću, istrčala na ulazna vrata i uzvikivala "Ne, ne, ne!", pokušavajući da ih zatvori. To je sprečilo spasioce da dođu do povređenog čoveka, navodi se u dokumentima za sud.

Policajci su morali da upotrebe silu, kako bi sprečili Linovu da zatvori vrata i kroz otvor su mogli da vide "golog čoveka azijskog porekla kako puzi po podu". Kada su konačno ušli, Lin je i dalje pokušavala da ih natera da izađu.

Lin je pozvana prošlog četvrtka u policijsku stanicu u Paramati, gde su protiv nje podnete krivične prijave. Onda se susrela sa advokatom Leom Premutikom, kako bi izašla na pretres pred Lokalni sud u Paramati. Sudija za prekršaje Teo Tsavadaridis odobrio joj je da se brani sa slobode uz kauciju.

Lin je rekla policiji da je došla u kuću da uzme poštu i da čoveku unutra kaže da ide na venčanje u Hong Kong. Policija je pretresla i kuću njenih roditelja u Herstvilu i tamo navodno našla 16.900 dolara u kešu i drogi. Njen advokat Ričard Pontelo kazao je sudu da u njenom slučaju postoje posebne okolnosti, uključujući da je znala da će biti podignuta i optužba za ubistvo, ali je ipak došla na sud, što znači da treba da dobije pravo za odbranu sa slobode.

Optužena je za ubistvo tokom izvršenja krivičnog dela, u značenju da je već učestvovala u ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, koje su dovele do smrti čoveka.
Zakazano joj je da se 6. juna pojavi pred Vrhovnim sudom NSW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here