Dama vitez u rodnom gradu

0

Sa sastanka u opštini Negotin: dragana Vojinović (desno) u razgovoru sa Jovanom Milovanovićem
 

Dragana je poreklom iz Negotinske Krajine, a delegat je Unicefa i dobitnica jednog od najprestižnijih francuskih priznanja – Vitez u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske. Ovo visoko priznanje koje dodeljuje predsednik države je drugi rang ordena Legije časti, najvišeg priznanja u Francuskoj.

U razgovoru sa Milovanovićem i njegovom zamenicom Nadicom Vasić, Vojinovićeva je prenela svoje decenijsko iskustvo stečeno na poziciji drugog potpredsednika ovog francuskog grada i upoznala se sa situacijom u Opštini Negotin u kojoj je živela i školovala se pre odlaska u Francusku.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje dve opštine.

 

Noć vode

– Jedna od naših akcija je i Noć vode, koju je pokrenula francuska federacija vodenih sportova, sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za uvođenje vode u afrička sela, ali i u sva mesta sveta gde je teško doći do nje. Princip je vrlo jednostavan: svako ko hoće de prepliva jednom ili više puta bazen upiše se, izračunaju se dužine koje je preplivao i sponzori plate određenu sumu po preplivanom kilometru. Ove godine smo tako prikupili oko 5.000 evra.

U izjavi za "Vesti" Vojinovićeva je ukazala na podatak da je njena partija Unija za narodni pokret (UMP) na nedavnim izborima osvojila apsolutnu većinu, odnosno 67 odsto glasova u opštinskom parlamentu i da je osvojila skoro deset odsto veći broj glasova nego na prethodnim izborima.

– Ovakvi izborni rezultati su proizvod našeg rada koji je maksimalno bio usmeren na osluškivanje potreba građana i njihovo rešavanje. Znači, radili smo sve vreme u interesu građana i rezultat nije izostao. Priče ne pomažu, rezultati su najbolja potvrda vašeg rada – istakla je Vojinovićeva, govoreći kako bi u svakoj sredini trebalo da deluje lokalna uprava.

O svom angažovanju u Unicefu kaže da je njena uloga upoznavanje dece sa načinom života druge dece u svetu sa ciljem da se stvori osećaj solidarnosti, a pri tom prikupi i humanitarna pomoć koja doprinosi poboljšanju njihovog života.

– Ta pomoć može biti u lekovima, igračkama, odelu, školskom priboru ili u novcu. Moja je uloga, takođe, da sa nastavnicima organizujem radionice, prilikom kojih se deca upoznaju sa ljudskim pravima. Mi u našoj opštini organizujemo više puta godišnje akcije prikupljanja sredstava za Unicef – dodala je Vojinovićeva.

 

Pomoć poplavljenima

– Imali smo i vrlo uspešnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć deci u poplavljenim područjima bivše Jugoslavije. Bio je to vrlo lep elan zbližavanja naroda gde razlike i granice nisu više postojale. Skupili smo 14.000 evra i taj novac poslali Unicefu Francuske (to je stalna procedura) koji je organizovao konkretnu upotrebu – navodi Vojinovićeva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here