commons.wikimedia.org/Arild Vågen
Aja Sofija u Istanbulu

U Atini i Solunu u petak su održani protesti zbog odluke turskih vlasti da nekadašnju pravoslavnu crkvu i muzej Aja Sofiju u Istanbulu preimenuju u džamiju.

Na stotine ljudi se molilo i pevalo tokom protesta u Atini, noseći slogane sa natpisima “Ne novom Otomanizmu” i uzvikujući parole protiv “drugog poglavlja Konstantinopolja u turskoj izvedbi”, javlja Juronjuz.

Na protestima u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj, okupilo se oko 150 ljudi.

U petak popodne, crkvena zvona su zvonila u znak žalosti širom Grčke i zastave su spuštene na pola koplja.

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronim Drugi, promenu u Istanbulu je nazvao “nečasnim poraznim delom”, ističući da je danas “dan žalosti za sve hrišćane”.

Patrijarh je sinoć održao posebnu liturgiju u atinskoj crkvi, navodi Juronjuz.

2 COMMENTS

  1. Povodom ovog pocenjenog čitavog hrišćanstva nije se oglasio Vatikan niti bilo šta rekao na osnovu ovako grubog udarca i ponižavanja hrićanstva ne samo nas pravoslavaca već i katolika.
    Ne mogu da razumem da su ušli u jednu Svetinju kojoj ne pripadaju i da se klanjaju na islamističko osmajnliskom obredu. Kakav mu je osećaj? I da li muslimani imaju osećaj? Meni je poznato ovde da što više muslimana i islamista u celoj Evropi se žene sa hrišćankama i da te lude hrišćanke odmah prevedu u Islam. To je islamistim cilj da jednog veka bude cela evropa islamistička. U koliko se neki hrišćanin oženi sa muslimankom taj hrišćanin pre nego što se oženi mora da pređe u Islam prvom na ispiranje mozga pa tek tada se ženi. Ili u koliko neće tada se ponašaju islamski i usmrćuju tu muslimanku koja se udala za hrišćanina. To je ovde u celoj Evropi. Ovo je jako loše da moji unuci i praunuci moraju da se bore protiv islama za evropu.

  2. Zbog ovakvog izgleda Svete Sofije u Konstatin Opolusu ima izgled na džamiju jer je okrugla kao polulopta. Za mene je Markova Crkva tu kod naše Skupštine u Beogradu. zbog poluokruglog izgleda pravoslavnih bogomolja mogu se lako stopiti u islamizacijsku džamiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here