Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka.

Sveta Petka se smatra zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih i slavi se 27. oktobra. To je šesta slava po broju onih koji je slave u našoj zemlji.

Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne sme da se pere veš, da se mesi hleb, šije, i da se radi težak posao, a to se pogotovo odnosi na žene.

Na ikonama Sveta Petka je predstavljena u monaškoj odeći sa krstom u ruci, jer je vodila strog pustinjski isposnički život. Njoj su posvećeni brojni srpski hramovi, a mnogi je proslavljaju kao krsnu slavu.

Ko je bila Sveta Petka

Ime Svete Petke, ili Paraskeve, je grčkog porekla i znači petak. Ova svetiteljka rođena je krajem 10. veku u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, a prema pisanju Srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u Londonu, bila je srpskog porekla.

Njeni roditelji bili su imućni i čestiti hrišćani. Osim nje imali su i starijeg sina Jevtimija, koji se zamonašio po odobrenju i blagoslovu roditelja, a kasnije postao i episkop Maditski.

Petka je od najranijeg detinjstva bila veoma pobožna. Posle smrti roditelja, Petka je želela da se pokloni najvećim svetinjama, pa je otišla u Carigrad, gde je pet godina živela pri crkvi Pokrova Bogorodice u Iraklijskom predgrađu.

„Odatle je otišla u Palestinu, kako bi se poklonila svim mestima osvećenim Spasiteljevim životom. Po Promislu Božjem nastanila se u Jordanskoj pustinji, gde se podvizavala do duboke starosti”, navodi časopis SPC „Svetosavsko zvonce“.

1 COMMENT

  1. Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev’. Čiji gnev sv. Petke ili Božji? Šta bi apostoli na to rekli? A šta slavni Božji Sin Isus Hrist? Logično je i da se pitamo – Da li bi Bog Biblije Jehova, koga je Petka verovatno obožavala, kao Oca i Stvoritelja, dozvolio ovakvo idolopoklonstvo i praznoverni strah? Kada je apostol Jovan kao starac video u viziji zastrašujuće prizore Gospodovog dana i Božjeg svetog rata Armagedona, pao je pred noge jednog visokopozicioniranog anđela da mu se klanja. Da li ga je anđeo pun ponosa pohvalio za to? Ne rekao mu je:,,Nemoj to činiti! Ja sam samo rob kao i ti i tvoja braća kojoj je povereno da svedoče o Isusu. Bogu se klanjaj!” (Otkr. 19:10). Da li devojke i žene danas treba drugačije da postupaju?! Šta one misle o tome – Kome dati strah i slavu Bogu i Stvoritelju univerzuma ili Petki koju protežira crkva?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here