Dari Džokić nagrada za životno delo

0

 

Glumica Džokić se "ubraja u one glumice koje u potpunosti stoje iza svake svoje uloge, iza svake predstave, uspevajući da svojom jedinstvenom igrom prikaže tanane nijanse svojih likova…", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu dodeljuju Narodno pozorište, "Večernje novosti" i opština Požarevac, a žiri je radio u sastavu – Mira Stupica (doživotni predsednik), Božidar Đurović, Manojlo Vukotić, Dušan Kovačević i prethodni dobitnik Gordana Đurđević – Dimić.

Džokićeva je ostvarila brojne i značajne uloge na sceni Ateljea 212 ("Marija se bori sa anđelima", "Metastabilni Graal","Prosjačka opera", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Marija Stjuart", "Odumiranje") kao i na drugim pozorišnim scenama, filmovima ("Dečko koji obećava", "Obećana zemlja", "Azra").

Nagrada "Žanka Stokić" osnovana je na inicijativu Mire Stupice i bila je umetnička rehabilitacija glumice čije ime nosi.

 

Do sada su je dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić, Ružica Sokić i Dimićeva.

Svečano uručenje biće 14. marta, u 12 sati, u Narodnom pozorištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here