Crvena zvezda je 29. maja 1991. godine u Bariju osvojila Kup šampiona pobedivši Olimpik iz Marseja posle izvođenja penala 5:3 (0:0).

Sami planovi i ideja za pohod na evropski tron na “Marakani” su pravljeni od sredine 80-ih godina, a tandem rukovodećih ljudi u to vreme Dragan Džajić – Vladimir Cvetković doveo je najbolje igrače na domaćem tržištu i stvorio ekipu koja je odmah mogla da se takmiči na kontinentalnom nivou.

Tako je tog 29.maja 1991. godine posle izvođenja penala odzvanjalo: ”Crvena zvezda je šampion Evrope! Darko, Darko, Darko…”.

Darko Pančev postigao odlučujući gol u penal-seriji finala Kupa šampiona protiv Olimpika iz Marseja i stadion Sveti Nikola u Bariju je “eksplodirao”.

Da podsetimo, u regularnom delu i posle produžetaka, rezultat je bio 0:0, a Crvena zvezda je boljim izvođenjem jedanaesteraca slavila sa 5:3 i popela se na krov Evrope.

U decembru iste godine, Zvezda je u Tokiju osvojila i titulu klupskog prvaka sveta pobedom nad čileanskim Kolo Koloom sa 3:0.

Pod vođstvom trenera Ljupka Petrovića, Crvena zvezda je u finalu nastupila u sledećem sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević, Binić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here