pixabay.com

Sačuvati svet za sebe i buduće generacije čini se nemogućim zadatkom za pojedinca. Međutim, davanje malih doprinosa globalnoj održivosti ne mora biti velik poduhvat. Dovoljno je učiniti makar “nešto”, samo da je pod kontrolom razvijene ekološke svesti. Čovek je, najčešće, svojom nemarnošću ugrozio sopstveni opstanak na planeti Zemlji uništavanjem mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Prvi korak u izgradnji ekološki misleće osobe je sticanje znanja o promenama na planeti koje uzrokujemo vlastitim ponašanjem. Globano zagrevanje, klimatske promene, zagađenja vode, vazduha, tla… negativan uticaj na postojeće ekosisteme… Sve to mora probuditi savest pojedinca da donese odluku o uključenju sprečavanja daljeg urušavanja sveta u kojem živimo.

Ono što sigurno možemo učiniti je pokretanje razgovora sa drugovima, upravo o temama zajedničke budućnosti bez katastrofalnih klimatskih promena koje su već toliko očigledne. Ako nas ima puno, ako imamo isti cilj, postoji šansa i da ga ostvarimo.

Ceo svet nazivamo globalnom zajednicom, to smo mi, naša porodica, drugovi, škola, grad… Radeći zajedno iste stvari možemo doći do pozitivnih rezultata. Ono što svi možemo je razvrstavanje otpada u kući i školi. Ako znamo koliko je vremena potrebno otpadu da se razloži u prirodi, koliko zagađuje vodu, zemlju i vazduh, lako ćemo se odlučiti za prikupljanje i reciklažu. Posledica kiselih kiša je kao film strave i užasa i to možemo zaustaviti ekološki savesnim postupcima. Važno je načiniti prvi korak, odatle sve počinje.

Izuzev pažljivog razvrstavanja otpada i reciklaže, racionalnim postupcima koji nam ne ugrožavaju standard činimo ogroman doprinos planeti. Izbegavanje kupovine napitaka u plastičnim bocama, posebno onih sa plastičnom slamkom i još sve to nošeno u plastičnoj kesi veliki je doprinos očuvanju okoline i planete. Uštedeti malo vode zavrtanjem slavine dok zube peremo četkicom ili šamponiramo kosu, dvostruki je doprinos kućnom budžetu, jer ostaje više tople vode, ali i planeti jer se ne troši dragoceni resurs. Ugasiti svetlo u prostoriji, izvaditi punjač iz utičnice kad je baterija napunjena podjednako je značajno. Ne koristiti za svaku belešku nov list papira, znači da ste spasli život nekom drvetu.

Mnogi naši svakodnevni postupci slika su naše osvešćenosti o njihovim posledicama. Briga o sopstvenom okruženju, o zdravlju, mora uključiti i brigu o planeti Zemlji. Naši postupci su važni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here