Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Ekološki osvešćena osoba živi, misli i dela u skladu sa prirodom – čineći sve da smanji zagađenost životne sredine. Takva osoba prvo kreće od sebe, vlastitih postupaka.

Najveći problem stvara rečenica “Ja ne mogu da doprinesem očuvanju ekosistema” i svi oni koji to ponavljaju nanose štetu Zemlji, jer ne shvataju da su baš oni krivci. Upravo zbog toga edukacija predstavlja ključ opstanka na planeti Zemlji. Neznanje ne opravdava, nemojmo biti generacija koja je znala a nije htela, već generacija promena koju bi voleli da vidimo u svetu.

Ekološki osvešćena osoba, štiteći budućnost planete i naraštaja koji dolaze, ličnu garederobu usklađuje sa prirodom: garderobu koju ima koristi više puta, ne menja svake godine, kupuje onu od prirodnih materijala kao što su pamuk, vuna, svila i dr. Odeću koju više neće nositi takva osoba poklanja drugima, donira siromašnima ili razmenjuje za sličnu. Kada kupuje, kupuje proizvode sa ekološkim oznakama

Jedna od najvažnijih stavki koje radi ekološki osvešćena osoba je sortiranje otpada prema vrsti materijala od kojeg je napravljen, kao prvi korak u procesu recikliranja. Otpad se razvrstava i odnosi u namenske kante za smeće koje se najčešće razlikuju po bojama ili imaju oznake na sebi. Nešto novija varijanta sortiranja otpada su reciklomati, aparati za prikupljanje plastičnih i staklenih boca. Posle ubacivanja otpada zauzvrat se dobija novčana naknada, koja se može donirati ili iskorititi u gradskom prevozu i slično.

Ušteda električne energije je ono o čemu svaka ekološki osvešćena osoba vodi računa. Mala ušteda svakog pojedinca može značajno uticati na ukupnu uštedu energije. S obzirom na to da se pri proizvodnji struje koriste goriva koja su štetna za planetu, sa smanjenjem potrebe za strujom, smanjiće se i njena proizvodnja i štetan uticaj na životnu sredinu.

Potrošnja papira i papirnatih proizvoda za ekološki osvešćenu osobu je apsolutno smanjena na minimum. Proizvodnja papira uništava naše šume, a trošeći ga nekontrolisano, svesno učestvujemo u tome.

Zamena papirnih proizvoda onim koji se mogu upotrebiti više puta neće uticati na kvalitet života, a značajno može uticati na smanjenje otpada. Idealan primer za to su kuhinjski ubrusi koje većina domaćinstava koristi, a koje može zameniti platnenim krpama. Mala promena za čoveka, a velika za planetu.