Tanjug
Foto: Arhiva

Svetski dan ptica selica obeležava se svake godine druge subote u maju, kako bi se podigla svest o pretnjama sa kojima se suočavaju ptice selice, njihovom ekološkom značaju i potrebi međunarodne saradnje za njihovo očuvanje. Ptice selice su važne za balansiranje ekosistema jer učestvuju u kontroli broja insekata i oprašivanju biljaka.

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da na planeti živi otprilike šest puta više ptica nego ljudi. Istraživanje je sprovedeno na temelju podataka o 9.700 poznatih vrsta ptica iz čitavog sveta, za koje se smatra da predstavljaju 92 odsto svih postojećih vrsta. Od. 1600. do danas oko120 do 130 ptičjih vrsta izumrlo je kao rezultat ljudskog delovanja, a ista sudbina preti preostalima.

Seobom ptica naziva se let ptica s područja gde se gnezde u zimska boravišta i nazad, koje se odvija svake godine. Ptičje vrste koje sele samo jednim svojim delom nazivaju se delimičnim selicama. Ptice selice su prirodno čudo. Mogu da prelete stotine do hiljade kilometara kako bi pronašli staništa sa najboljim uslovima za ishranu, razmnožavanje i odgajanje mladih. Kada uslovi u jednoj oblasti postanu nepovoljniji, oni se sele u oblast s boljim uslovima i više resursa.

Mali broj ptica selica odlazi u toplije krajeve po pravoj liniji od teritorija gde se gnezdi do teritorije gde preživljava hladniji period i gde nalazi hranu. Mnoge ptice lete dolinama reka i obalama mora i okeana. Neke ptice lete samo noću, a neke samo danju, dok većina leti i danju i noću. Neke vrste ptica kao što su kukavice i mnoge grabljivice lete pojedinačno dok većina vrsta ptica leti u jatima, pravilno raspoređene. Raspored je karakterističan za vrstu. Za neke vrste ptica karakteristično je da jato vodi brigu o svakoj ptici pojedinačno.

Ptice selice prelaze iz oblasti sa niskim resursima (hrana, klima) u oblasti sa visokim resursima. Tokom selidbe one putuju na velike udaljenosti, neke i do 80.000 km, brzinom do 50 km/h a livadske šljuke skoro 100 km/h. Za put se pripremaju tako što nedeljama pre putovanja jedu povećanu količinu hrane.

Ptice selice imaju neverovatne navigacione veštine uz pomoć kojih su u stanju da prelete hiljade kilometara tačno tamo gde žele. Kako tačno znaju gde da idu, nije u potpunosti shvaćeno, ali se pretpostavlja da se ptice selice orijentišu prema geomagnetnom položaju. Još uvek se istražuje da li su navigacione veštine ptica selica nasleđene i urođene ili naučene.

Klimatske promene mogu imati katastrofalne posledice po ptice selice.