Stefan Stamenković

“Svesrpski dečji sabor” je tradicionalna manifestacija koja se održava četvrti put zaredom, a organizuju je Gradska uprava Grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograda uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Festival će trajati od 26. do 29. maja.

Konferenciji je prisustvovao i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda koji je istakao da je Beograd decenijama domaćin manifestacije „Radost Evrope“, a da bi se „Svesrpski dečiji sabor“ mogao nazvati Radost Srbije.

– Zahvaljujući toj manifestaciji deca iz čitave Evrope dolaze u naš grad, druže se sa našom decom i zajednički stvaraju nove kulturne vrednosti. U skladu sa tim pojavila se potreba da organizujemo i “Svesrpski dečji sabor”. S obzirom na to da već imamo drugu i treću generaciju Srba koji žive u inostranstvu, potrebno je da kao država na ozbiljniji način priđemo komunikaciji sa tom decom. Tako bi oni znali naš jezik i kulturu, jer će se malo njih vratiti ovde, ali u svakom slučaju mogu da se osećaju kao deo naše nacije ali i da doprinose i državi u kojoj žive – rekao je Vesić.

On je podsetio i da je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa da Grad Beograd organizuje letnje kampove za srpsku decu iz dijaspore, a u kojima bi ona učila jezik i obilazila naše kulturne znamenitosti.

– Ovaj “Svesrpski dečji sabor” je samo jedan od koraka kako bismo vezali našu dijasporu i to se ne odnosi samo na bivšu Jugoslaviju nego i na zemlje Evrope i sveta. Važno je da na bolji i snažniji način promovišemo naše vrednosti i da vezujemo, posebno decu, za naš narod i kulturu. Hvala Dečjem kulturnom centru i svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja, jer ovo nije samo dečja manifestacija nego nešto što je od nacionalne važnosti – dodao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao spremnost da Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom Republike Srbije učestvuje i u drugim manifestacijama koje će omogućiti da deca naših sunarodnika koja žive u svetu provedu vreme u Srbiji.

– Kada smo organizovali dolazak dece sa Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, bilo mi je teško kada sam shvatio da su neka od njih prvi put došla u Beograd. Oni nemaju taj osećaj prema svojoj zemlji kakav treba da imaju. Radili smo pogrešno i vreme je da na ovaj način i putem drugih manifestacija pokažemo vezu. Grad Beograd je spreman da podrži svaku manifestaciju koja će značiti jačanje veza naše dijaspore sa maticom – zaključio je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl izjavio je da je ovo simboličan nastavak manifestacije “Radost Evrope”.

– “Svesrpski dečji sabor” je radost Srbije. Dobro je da deca koja su našeg porekla dolaze u zemlju iz koje su im očevi i majke ponikli. Da se upoznaju sa svojim jezikom, pismom, kulturom i umetnošću, a možda se jednog dana i vrate – rekao je Karl i izrazio zahvalnost Dečjem kulturnom centru – jer ne brine samo o deci Beograda i Srbije nego i o deci koja su daleko izvan naših granica.

konferenciji je prisustvovao i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koji je istakao bitnost ovakvih manifestacija, ali i dugoročnu saradnju i podršku Uprave kako finansijski tako i logistički.

– Većina te dece nikad nije bila u Beogradu, a ona koja su dolazila u Srbiju su posećivale svoj zavičaj, a ne znaju kako izgleda glavni grad Srbije. Beograd je metropola kojoj ništa ne nedostaje, i bitno je da naša deca to znaju – rekao je Gujon.

Deca će boraviti u domovina beogradskih porodica, gde će bliže upoznati svoje sunarodnike, govoriti na srpskom, učiće o istoriji i kulturi. S druge strane, deca iz Beograda će videti da Srbi žive širom Evrope istakao je on.

– Bitno je da deca steknu prijateljstva jer prijateljstva stvorena u detinjstvu ostaju za život i bitno je da ta deca koja će ovde kratko boraviti, dobiju želju da se opet vrate, barem za vreme odmora – dodao je Gujon.

Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije rekla je da će na manifestaciji prisustvovati deca iz Nemačke, Rumunije, Hrvatske i Slovenije. Domaćini će biti učenici OŠ „Starina Novak“.

– Goste očekujemo 26. maja, kada će se oni smestiti u porodice u kojima će boraviti. U petak, 27. maja u 9 časova organizovan je prijem u Palati Srbije gde će decu dočekati ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić – Tepavčević. Nakon toga sledi svečani koncert povodom otvaranja ove manifestacije. Deca će obići još i muzej Nikole Tesle, Narodnu Skupštinu i Hram Svetog Save.- objašnjava Tabori Obradović.

Domaćini će takođe imati priliku da u toku slobodnog vremena svojim gostima pokažu grad i pokažu ono što je njima generacijski blisko.

Za kraj se obratila Iva Jovanović, učenica OŠ „Starina Novak“ i jedan od domaćina i voditelj koncerta „Svesrpski dečji sabor“.

– Učestvovala sam u manifestaciji Radost Evrope, kad sam ugostila devojčicu iz Hrvatske, tako da imam iskustva u ovakvim festivalima – a na pitanje da li već osmislila plan šta će pokazati svojoj gošći, odgovara:

– Svakako da imam. Prvo želim da je upoznam sa svojim društvom i da je odvedem na jednu svirku, a videću da dodam još nešto ukoliko se ukaže prilika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here