Deca od tri godine i majmuni isto misle

0

Šimpanza i dete bi bili super drugari
 

"Test smo osmislili kako bismo shvatili na koji način majmuni doživljavaju svet oko sebe. Da li oni imaju ideju o apstraktnim osobinama kao što su gustina ili težina ili se oslanjaju samo na ono što vide, što rade i što zauzvrat dobiju?", rekla je Amanda Sid sa Univerziteta Sent Endrju.

 

Eksperiment je sproveden nad majmunima i decom, a zadatak je uključivao kutiju sa dva komada konopca, prekinutim i netaknutim, koji su bili povezani za nagradu. Samo povlačenje netaknutog konopca zauzvrat bi donelo nagradu u obliku hrane.

 

U jednoj varijanti kutija je bila pokrivena (sa slikovnim objašnjenjem pravila) dok je u drugoj kutija bila otvorena kako bi majmuni i deca mogli da imaju direktan uvid u pravila. Obe verzije sa sobom su nosile isti zadatak – izbeći prekinuti konopac i izabrati onaj netaknuti.

 

U "pokrivenoj verziji" ispitanici su morali da se oslanjaju na "objašnjenje" bez mogućnosti da vide šta se u kutiji zapravo dešava. Svi testirani majmuni i deca pokazali su bolje snalaženje kada je pred njih bila postavljena otvorena kutija.

 

Istraživači zato tvrde da test dokazuje da majmuni i mala deca na isti način doživljavaju slične probleme i da je brzina učenja jednaka kod obe grupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here