D. Timarac
Detalj sa predstave Zadnja stanica u SNO prosle subote

Pozorište Pilipenda ove godine proslavlja deset godina rada u srpskoj zajednici Australije. Značajan jubilej biće obeležen na Gala večeri u Srpskom centru u Bonirigu, 6. decembra od 19 časova. Učešće u proslavi će uzeti svi prijatelji Pilipende sa kojima su se članovi pozorišta zbližili tokom svoga rada i postojanja.

U protekloj deceniji postavljeno je nekoliko predstava i realizovano nekoliko kraćih projekata u kojima su učestvovali glumci i članovi ove grupe. Jedino srpsko pozorište na Petom kontinentu od velikog je značaja jer ne samo da neguje jezik i kulturu srpskog pozorišnog stavaralaštva na tlu Australije već i omogućava plodan i kontinuirani kontakt sa maticom.

Jasan put

Pored klasičnih srpskih dramskih tekstova koje članovi Pilipende izvode od osnivanja, vredno se radi i na autentičnim pričama koje oslikavaju šivot srpskih doseljenika u Australiju. Najsvežiji primer jedne takve predstave u kojoj ovdašnja publika uživa je „Zadnja stanica”, koja je postigla ogroman uspeh. Autorski tekst Sergeja Kožula, koji je sa još nekoliko članova i pokrenuo ovo pozorište, sažeo je u jednoj ljudskoj sudbini najbitnije odlike života srpskog doseljenika u kome se vodi neprestana borba između nostalgije, otpora asimilaciji i iskonske potrebe da se očuva jezik, za sebe i za generacije koje dolaze.

Sve te vrednosti, uz koje je jedino moguće sačuvati nacionalni identitet, sadržane su i u samom imenu pozorišta. Takav je bio i Pilip Bakljina zvani Pilipenda, protagonista pripovetke Sime Matavulja, čovek koji nije hteo da se privoli nekom drugom svetu, ni drugoj veri već je želeo da ostane veran imenu svojih predaka. Odlučivši se za to ime i pozorište Pilipenda je jasno zacrtalo put očuvanja srpskog identiteta kroz kulturno stvaralaštvo.

U razgovoru sa Sergejom Kožulom, koji je Fakultet dramskih umetnosti završio 2006. godine u Australiji, saznali smo da se oprobao u australijskim pozorištima u kratkim komadima, tražeći svoj put u umetničkim vodama. Istovremeno je radio i na scenskim nastupima u srpskoj zajednici, oživljavajući sećanja i likove iz Dalmacije odakle je poreklom, kao i na događanjima iz drugih srpskih krajeva. Tako je jednom na poziv KUD Banija i Slavonija učestvovao na Banijskoj večeri, tokom koje je imao dve uloge, a njegovo govorenje poeme poznatog banijskog Nikole Korice „Đe ćemo sad” ostavilo je snažan utisak u srpskoj zajednici. Analize ove tačke izrodile su ideju da krene dalje sa nastupima pred svojim narodom.

Bogat repertoar

Pažljivim izborom i u skladu sa mogućnostima odabrana je satirična drama „Jazavac pred sudom” Petra Kočića, koja je u srpskoj zajednici dočekana sa velikim oduševljenjem. Svi se sa nostalgijom sećaju večeri kad je predstava odigrana u dva termina jedne iste večeri u prepunoj sali u liverpulskoj biblioteci. Ovu predstavu su videli i Srbi svih većih gradova u Australiji, izuzev Perta.

Usledili su i drugi projekti. Sergej Kožul, ponesen ljubavlju prema svome rodu, okuplja više glumaca srpskog porekla. Pilipenda postavlja komediju Branislava Nušića „Sumnjivo lice”, u kojoj se pored njega našlo još troje diplomiranih glumaca. Predstava je nekoliko puta igrana u Sidneju, a gostovala je i u Melburnu. Tu je, svakako, i predstava o Nikoli Tesli u koprodukciji Pilipende i sa Sergejom u glavnoj ulozi. U toj predstavi se pojavila i glumica Milica Pajić.

Važno i jako pojačanje bila je i glumica Kristina Brzić, koja se dolaskom u Sidnej pridružila Pilipendi i igrala u komadu „Duplo ogledalo”, a zajedno sa Sergejom i u narednoj predstavi „Čarobni kofer gospođe Iks” Borislava Pekića, koju je publika odlično prihvatila. Veliko osveženje doneo je glumac Boris Mitrović koji se nedavno pridružio Pilipendi i koga je srpska publika prihvatila sa oduševljenjem. Njegova uloga u komediji „Zadnja stanica” je sa radošću primljena, pa se sada očekuje još dobrih komada. Ne bi bilo pravedno ne pomenuti važnost glumaca amatera koji su svoje uloge, po reakcijama publike, odlično odigrali.

Uz školovane srpske glumce, njihove kolege amatere i decu koja uče glumu u Pilipendinoj školi, srpska zajednica će još dugo uživati u svom pozorištu.

Scena iz predstave „Čarobni kofer gospođe Iks”

Ulaganje u budućnost

U godini velikog jubileja Pilipenda može da se pohvali još jednim novim poduhvatom – formiranjem dramske sekcije za najmlađe. Rad sa decom, upravo na očuvanju pisane i izgovorene reči, za našu zajednicu je od velikog značaja. Kroz dramske radionice deca vežbaju kratke scene i priče, u isto vreme učeći i vežbajući srpski jezik.

Naša deca su naša budućnost, ona su ta koja nam ulivaju nadu da je budućnost pozorišta Pilipenda u vremenu koje dolazi izvesna i svetla.

Gala veče, gala gosti

Na Gala večeri u Srpskom centru u Bonirigu pojaviće se gosti iz sveta glume, muzike, slikarstva… Goste će zabavljati Balkan Etno orkestar i Crni voz, a u programu učestvuju i Dijana Jovičić, Dragiša Pavlović, Alenka Ognjenović, mis svetskog turizma Julijana Nikoliš, mali glumci Pilipende, KUD Izvor iz Liverpula i folklorna grupa Ravna gora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here